Coronasubsidie voor Tremelose verenigingen

24 november 2020 | 19u46 | Gepost door connyjuste@yahoo.com
Kunstkring Gesigneerd kon haar kunstmarkt Tremartre niet organiseren
Verenigingen die door de gemeente erkend zijn of die lid zijn van een gemeentelijke adviesraad ontvangen minimum 650 euro aan coronasubsidie ter compensatie van de schade die ze door corona hebben geleden.

Iedereen wordt getroffen door de coronacrisis, ook de vele verenigingen die gemeentes rijk zijn. Zo hebben ze tal van activiteiten niet kunnen organiseren, terwijl ze de opbrengst ervan vaak nodig hebben om hun werking te kunnen verder zetten. Om hieraan tegemoet te komen werd door de Vlaamse overheid 300 miljoen ter beschikking gesteld, waarvan 30% onder de lokale besturen wordt verdeeld. Tremelo ontvangt 109.945 euro te gebruiken voor de heropleving van de vrijetijdssector.

Onlangs besliste het gemeentebestuur hoe dit bedrag zal verdeeld worden over de vele verenigingen die Tremelo rijk is. “Alle verenigingen die door de gemeente zijn erkend of lid zijn van een gemeentelijke adviesraad krijgen 650 euro”, aldus burgemeester Bert De Wit (CD&V). “Indien ze aan deze twee voorwaarden voldoen, hetgeen het geval is voor het merendeel van de verenigingen, ontvangen ze zelfs 900 euro.” In totaal gaat het hier om een 50-tal van de in totaal 80 Tremelose verenigingen. “Nadien blijft er nog ongeveer 9000 euro over”, aldus nog de burgemeester. “Dit bedrag kan worden toegekend aan de 30 verenigingen die aan geen van de twee voorwaarden voldoen. Zij moeten evenwel reageren op de tweede subsidie-oproep en reeds bestaan voor 1 januari van dit jaar. Het kan immers niet de bedoeling zijn dat er vlug verenigingen worden opgericht met als doel de subsidie te verkrijgen.”

Oppositiepartijen Open VLD, Sp.a en Vlaams Belang gingen niet akkoord met de voorwaarde van erkenning of lidmaatschap van een adviesraad. “Het belangrijkste criterium zou moeten zijn of die verenigingen effectief schade hebben ondervonden door de coronacrisis”, aldus oppositieraadslid Katrien Van Gilse (Sp.a). “Nu vallen veel verenigingen zomaar uit de boot, terwijl ze misschien wel zware schade hebben geleden.

Lees meer over