Wordt naamsverandering inzet van juridische strijd?

Els Moyens
Het voornemen van sp.a om haar naam te veranderen in Vooruit, dreigt uit te lopen op een juridische strijd. Dat meldt de krant De Morgen vandaag. Onder meer Tienen Vooruit verzet zich ertegen. “Twee partijen met ongeveer dezelfde naam kan tot grote verwarring leiden”, zegt Els Moyens, voorzitter van Tienen Vooruit.

Toen Connor Rousseau enkele maanden geleden uitpakte met de nieuwe naam die hij voor de socialisten in petto had, rezen er meteen vragen van Tienen Vooruit. Nu worden er effectief juridische stappen gezet. Samen met andere partijen die het woord Vooruit voeren, diende Moyens een ingebrekestelling in bij de hoofdzetel van de sp.a.

“Moeten de mensen straks kiezen tussen Tienen Vooruit en Vooruit Tienen?”, vraagt Moyens zich af. “Niemand gaat dat verschil begrijpen.” De lokale Tiense beweging is een van de tien partijen die een ingebrekestelling indienden bij het sp.a-hoofdkwartier in Brussel.

Volgens De Morgen krijgen de partijen ruggensteun van het Platform Vooruit, een organisatie die al enkele jaren lokale partijen bijstaat met praktijkkennis en juridische knowhow. “Voorzitter Georges Verstichel, een oudgediende van N-VA Kortrijk, heeft naar eigen zeggen verscheidene keren geprobeerd om met Conner Rousseau in gesprek te gaan – tevergeefs”, schrijft de krant. “‘Wij zijn geen zootje ongeregeld dat even keet komt schoppen om in de krant te staan. Wij willen niet liever dan een oplossing vinden. Maar bij sp.a moeten ze begrijpen dat ze dit niet zomaar kunnen maken.’”

Els Moyens tekende ook verzet aan tegen een poging van de sp.a om het merk Vooruit te deponeren bij het Europese Bureau voor Intellectuele Eigendom.

Lees meer over