Woningbrand kost het leven aan bewoner: update

Tuinafval vat spontaan vuur

Er zijn intussen iets meer details bekend van de woningbrand op de Hannuitsesteenweg in Bost nabij Tienen. Donderdagavond 20 januari kwam daarbij de bewoner, een man van 58 jaar oud, om het leven.

Rond 21.42 uur kwam bij de Hulpverleningszone Oost een oproep binnen voor een brand in een rijhuis.

“Het waren de buren die een zware rookontwikkeling hadden opgemerkt, zij alarmeerden de hulpdiensten”, zegt burgemeester Katrien Partyka (CD&V).

Bij aankomst van de brandweer was er langs de voorzijde van het gebouw inderdaad een rookontwikkeling maar aan de achterzijde sloegen de vlammen al uit het gebouw.

Omdat de bewoner niet te bespeuren viel, vermoedden de brandweerlui dat die zich nog in het gebouw bevond en werd een MUG-team opgeroepen.

Een eerste brandweerploeg ging de vlammen aan de achterzijde te lijf terwijl drie andere ploegen (2 uit Landen en eentje uit Tienen) op zoek gingen naar het slachtoffer. De hulpverleners vonden de bewoner in de badkamer en brachten hem naar buiten. Daar probeerde het MUG-team de man nog tevergeefs te reanimeren, hij was al overleden. 

Het parket stelde het labo, een branddeskundige en een wetgeneesheer aan om de omstandigheden van de brand te onderzoeken.

Volgens de eerste bevindingen van de wetsgeneesheer kwam de man door rookverstikking om het leven.

De branddeskundige en het labo gingen op vrijdag 21 januari ter plaatse. Uit hun eerste vaststellingen kwam naar voren dat de brand een accidentele oorzaak had en vermoedelijk ontstond in de keuken, die achteraan de woning was gelegen. Er zouden dus geen aanwijzingen zijn van kwaad opzet.

Lees meer over