Wintermagie kampt met corona, het wordt minder dan voorzien

Wintermagie

Door de strengere maatregelen die opgelegd worden, en de almaar toenemende coronabesmettingen, is de stad genoodzaakt een aantal activiteiten van Wintermagie in Tienen te annuleren. Zo komt er geen ijspiste en blijft de kerstman weg uit zijn huis in de erfgoedsite. "De nieuwsjaarsreceptie is wat ongepast omdat niet iedereen kan deelnemen, we voorzien een alternatief. Er is extra ingezet op mooie verlichting op de markt en in de stad, dus het wordt een veilig maar toch sfeervolle Wintermagie in Tienen", verzekert burgemeester Katrien Partyka (CD&V). 

De kerstverlichting wordt op vrijdag 10 december aangestoken. "De prachtige feestverlichting en reusachtige lichtsculpturen zullen voor een feeërieke sfeer zorgen maar de DJ-set wordt geannuleerd."

De voorstellingen van Theater Tol tijdens het openingsweekend van Wintermagie in Tienen, op zaterdag 11 en zondag 12 december, kunnen plaatsvinden zoals gepland, er is voldoende plaats op de Markt om te kunnen genieten van dit poëtisch spektakel.De stad neemt alle nodige maatregelen om het event veilig te laten verlopen. "Dit betekent dat er bij het bepalen van het aantal plaatsen rekening gehouden werd met voldoende ruimte per persoon en dat een Covid Safe Ticket en mondmasker verplicht zijn. Ook de kerstmarkt vindt in een aangepaste versie plaats."

Meer ruimte is meer veiligheid 

Zo worden de kerstchalets extra verspreid opgesteld en is er een covid safe ticket vereist om iets te consumeren. “Wie een drankje of hapje wil consumeren aan de kraampjes, of een cadeautje wil kopen, zal zich eerst tot de infostand moeten wenden voor een polsbandje dat, op vertoon van het Covid Safe Ticket ,gegeven wordt”, licht Partyka toe.

“De stad voorziet een open opstelling van de chalets en zitplaatsen, zodat iedereen veilig op de kerstmarkt kan vertoeven. Een mondmasker is verplicht. Stewards en de gemeenschapswachten houden toezicht. "Omwille van de gezegende leeftijd van de kerstman en omdat we hem natuurlijk in gezonde toestand willen houden, opent het Huis van de Kerstman dit jaar zijn deuren niet."

Het winterschaatsdorp wordt dit jaar, zonder ijspiste maar met een nostalgische carrousel, opgesteld. De uitbater acht een ijspiste om diverse redenen niet haalbaar.

De Totemannenbak, op zaterdag 11 en zondag 12 december, gaat wel door en op zondag 19 december, de Coca Cola X-mastruck zorgt voor een leuk extraatje.

Verrassing

“Op dit moment willen we vooral perspectief geven aan de mensen over de activiteiten die al dan niet kunnen doorgaan”, voegt Partyka eraan toe die het zelf ook jammer vindt dat dat het verhaal zo moet lopen. “Onze prioriteit op dit moment is veiligheid. Daarom laten we liever activiteiten in open lucht doorgaan waar de mensen niet alleen veilig kunnen zijn, maar ook kunnen genieten. Daarom zal dit jaar de nadruk liggen op sfeer in plaats van op drukte. Ook voor de nieuwjaarsdrink hebben wij al een alternatief gevonden om alle Tienenaars toch te laten klinken op een veilige manier, maar dat is nog een verrassing.”

Lees meer over