Was opsmukwerk van 1 miljoen euro in Oplinter verkiezingsstunt?

15 oktober 2021 | 16u33 | Gepost door rik.poulman@te…
Oplinter

De grote riolerings- en wegeniswerken in het centrum van Oplinter roepen bij oppositiepartij Vooruit in Tienen heel wat vragen op. “In 2018 realiseerde de stad daar nog voor 1 miljoen euro kosten. Nu wordt de hele omgeving opnieuw opengelegd, tot grote ergernis van buurtbewoners”, aldus fractieleider Nele Daenen.

Nele Daenen: “Wij vinden het onbegrijpelijk dat men in 2018, nét voor de verkiezingen, nog snel wat herinrichtingswerken heeft gerealiseerd voor een kostprijs van bijna 1miljoen euro. Die verwijst men nu naar de prullenmand door de nieuwe werken, waarvan men toen al kennis had dat ze zouden worden uitgevoerd. Men moet echt wel beter omspringen met het belastingveld van de Tienenaar.”

De plannen en het budget voor de werken die volgend jaar worden uitgevoerd, waren in 2012 al bekend en gepland, maar ze gingen niet door. Partyka was in die tijd schepen van Openbare Werken. Over het waarom van de niet-uitvoering, daarover zijn beide dames het grondig oneens. Huidig burgemeester en toenmalig schepen schuift de schuld in de schoenen van toenmalig burgemeester Marcel Logist. Over de werken van 2018 zegt Partyka nu dat het om kleine ingrepen ging: “wat boompjes en struiken, en ook nieuw asfalt”. “Waaraan dan wel dat kostenplaatje van 1 miljoen euro”, reageert Daenen geërgerd. “Men wou erg opportunistisch scoren net voor de verkiezingen.”

Dovemansoren

Raadslid Daenen: “De omwonenden hebben overigens op korte tijd niet alleen twee maal hinder bij de grote werken. Men blijkt ook maar weinig of geen rekening te houden met de opmerkingen van de buurtbewoners. Zowel tijdens de infomarkt als bij het overhandigen van een petitie tegen de inrichting van het plein in Oplinter-centrum vallen de opmerking in dovemans oren.”

Tijdens de gemeenteraad van 30 september verklaarde burgemeester Partyka dat de voorziene werken echt wel noodzakelijk zijn. Nog steeds verdwijnt het afvalwater van Oplinter nog steeds grotendeels in de Grote Gete. De werken moeten eveneens wateroverlast voorkomen bij hevige regenval.

Lees meer over