Waar werkten de mannen die in Tienen de gas deden branden?

gasfabriek Tienen
De sanering van de site van de oude gasfabriek aan de Leopoldvest in Tienen is voor de Erfgoedsite een goede reden om de Erfgoeddag van 24 en 25 april in het teken te zetten van deze energiebron uit het einde van de 19de, begin 20ste eeuw.

De voormalige gasfabriek werd omstreeks 1870 in gebruik genomen en functioneerde nog een heel eind in de 20ste eeuw. Na de 2de wereldoorlog werd overgeschakeld op aardgas en dienden alle vuren en verwarmingsketels aangepast te worden aan het andere type gas.

De oude en heel vervuilde site tussen de Leopoldvest en de Slachthuisstraat werd verlaten en bleef tientallen jaren onbeheerd achter. Momenteel wordt ze gesaneerd. Een afbeelding van de fabriek is nog te zien op een paar oude prentkaarten uit het begin van de vorige eeuw.

Voor Erfgoedsite Tienen meteen een goede reden om de geschiedenis van de gasverlichting uit de vergetelheid te halen. Een tentoonstelling en een bijhorende digitale wandeling vertellen het verhaal van de straatverlichting in Tienen.

Van op het binnenplein van de Erfgoedsite kan je via de izi.TRAVEL-app digitaal op stap met de Tiense lantaarnaanstekers, op zoek naar het verhaal van de straatverlichting in Tienen. Te bezoeken op zaterdag 24 en zondag 25 april van 10 tot 17 u.

Lees meer over