Voetbalclub KVK Tienen wordt straks honderd

12 maart 2021 | 10u29 | Gepost door rik.poulman@te…
Racing Tienen
Voetbalclub KVK Tienen wordt in mei honderd jaar. Er zal de komende weken wel voldoende aandacht aan besteed worden. De start verliep niet van een leien dakje en daar had de politiek iets mee te maken.

Racing Club Tirlemontois werd op 28 mei 1921 gesticht door enkele enthousiaste liefhebbers van Avant Garde Libérale en Help U Zelve. Ze kreeg het stamnummer 132 bij de Belgische Voetbalbond. Jules Weenen werd de eerste voorzitter.

In haar eerste maanden van haar bestaan speelde de nieuwe ploeg op een weide achter het slachthuis. Die moet zo ongeveer ter hoogte gelegen hebben van de huidige taverne Slagershof. Lang duurde de pret niet. De eigenaar van de weide die een andere politieke kleur aankleefde dan het overwegend liberale Racing, verbood de spelers nog langer een voet op zijn grond te zetten.

Door bemiddeling van een bestuurslid kon het competitieseizoen op een andere weide aan de Roosmolen worden afgewerkt.

Het daaropvolgende seizoen schoten de bazen van de Tiense Suikerraffinarij ter hulp. Zij stelden een terrein aan de Bergévest ter beschikking, tot vandaag nog steeds de thuishaven van de ploeg. Schuren en stallingen van de weide werden omgebouwd tot goed uitgeruste kleedkamers. Na een vijftal jaren draait de ploeg al mee in de hogere afdelingen van de KBVB.

De club handhaafde zich verschillende jaren in 2de nationale en speelde in 1937 zich zelfs kampioen onder de legendarische trainer François ‘Protje’ Demol. Bij thuismatchen zaten de tribunes in die jaren iedere keer stampvol.

Ook vandaag kent de ploeg, inmiddels omgedoopt tot KVK na een fusie met Voorwaarts Tienen, nog steeds een grote schare supporters. Een van haar sterke troeven is een goed uitgebouwde en jeugdwerking. 

Lees meer over