Transgender wordt bedreigd door man op perron in Tienen: "Hj wilde mij op de sporen duwen"

Moniek

Vele gemeenten en steden hingen de voorbije dagen de regenboogvlag uit als teken van hun ongenoegen tegen homofobie, Moniek Amen (59) uit Tienen merkte er dit weekend weinig van. Als transgender kreeg zij het zwaar te verduren tijdens een dispuut aan het station in Tienen. “Dit is niet de eerste keer, deze keer dreigde een man mij onder de trein te gooien.”

Moniek is geboren en getogen in Tienen  en heeft er veel vrienden maar afgelopen weekend liep het fout op het perron van het station “Ik wachtte op mijn trein toen iemand met mij in de clinch ging. Hij vertelde mij dat ik een man was en zei dat ik beter wat dichter bij het perron kon gaan staan, dan kon hij mij onder de trein duwen. Ik ben geboren en getogen in Tienen en heb hier heel veel vrienden. Ik woonde 32 jaar in Amerika en ondervond daar nooit problemen. Toen ik terugkwam in mijn geboortestreek was dat wel even anders, ik schrik van de homofobie die hier heerst. Wat ik dit weekend meemaakte is niet voor het eerst, jammer genoeg, en wellicht zal het ook niet het laatste incident zijn.“

Lees verder onder de foto. 

Moniek
In de U.S. was er geen probleem, dat was wel even anders in ons land

Zelf weet Moniek al lang dat ze geboren werd als jongen maar daar niet blij mee is. “Al op mij achtste ging ik naar de huisdokter want ik voelde mij aangetrokken tot jongens. Stiekem heeft die mij toen geholpen om een meisje te worden, mijn ouders wisten van niets en ik steelde dan ook mijn ziekenboekje om naar hem te kunnen gaan. Toen mijn moeder overleed, ik was toen 16, werkte ik in een kapsalon op de Veemarkt. Ik kreeg toen een contract aangeboden van Yves Saint Laurent in Amerika. Dat zou normaal maar voor drie jaar zijn, maar uiteindelijk werden het er 32 jaar. Ik heb mijn man daar ontmoet en we zijn getrouwd. Het was eigenlijk heel bizar in Amerika, want ze maakten er geen probleem van of ik een man of een vrouw was. Een dokter onderzocht me en zei: dit is een vrouw. Dat kwam dan ook op mijn identiteitskaart. Daar heb ik dan 32 jaar gewoond totdat mijn man overleed en Donald Trump aan de macht kwam.”

Verkiezing Trump was keerpunt

Met de verkiezing van Donald Trump werd het voor Moniek moeilijker in de Staes. “Ik werd uitgewezen omdat ik transgender was en zo kwam ik weer in Tienen terecht, nooit gedacht dat ik dit hier zou beleven. Ik ben hier uitgescholden geweest en zelfs in een café, op de Grote Markt, kreeg ik een bierviltje van een ober met daarop de boodschap u bent hier niet gewenst. Ik heb toen de eigenaar aangesproken maar excuses heb ik nooit gekregen.”

Daar stopt het niet want de transgender werd ook al bespuwd en kreeg al menig winkelkarretje, per ongeluk, tegen haar geduwd.

Dat alles vervalt in het niets tegenover hetgeen ze  dit weekend beleefde aan het station. “De man dreigde mij op de sporen te duwen. Blijkbaar was hij gekend bij de politie, maar die deed er niets aan. Ik moet nu een klacht gaan indienen. Hopelijk wordt de maatschappij milder tegenover transgenders.”

Tekst: Laurien Holsbeeks