Stad Tienen toont visie en missie op sociaal beleid

19 januari 2022 | 09u15 | Gepost door rik.poulman@te…
Sociaal huis Tienen

Sinds 3 januari prijkt op de website van de stad een tekst over de visie en de missie van het sociaal beleid in Tienen. “Nu weet iedereen waar ons sociaal beleid voor staat en wat we hiermee willen bereiken”, zegt schepen van Mensen Ine Tombeur (N-VA). Het is toch een beetje om van achterover te slaan.

“Via workshops met de maatschappelijk werkers en het beleid is men tot een gedragen missie en visie gekomen”, aldus de tekst. “Het schept ook een transparant en duidelijk kader voor de Tienenaar, voor partners en voor onze medewerkers. Ook een sociaal beleid mag een ambitieuze missie hebben, zo kunnen we allemaal met de neuzen in dezelfde richting vooruit”, laat de schepen weten.

“De stad Tienen voert een toegankelijk, laagdrempelig en proactief sociaal beleid en neemt hierin de regierol op in de samenwerking met sociale partners. Het sociaal beleid ondersteunt alle Tienenaars op weg naar een goede levenskwaliteit. Het versterkt de meest kwetsbaren door hun zelfredzaamheid te verhogen en hen voldoende kansen te bieden”, aldus de visie van de stad.

Met permissie gezegd, staat hier nu iets anders of meer in dat wat artikel 1 van de organieke wet van 8 juli 1976 op het Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn bepaalt, nl. dat elke persoon recht heeft op maatschappelijke dienstverlening, en in de wet van 26 mei 2002 betreffende het recht op maatschappelijke integratie: “Dit recht heeft tot doel eenieder in de mogelijkheid te stellen een leven te leiden dat beantwoordt aan de menselijke waardigheid.”

Met andere woorden doet de stad met haar visie en missie gewoon wat van haar wordt verwacht. Het siert het bestuur uiteraard wel dat er wordt nagedacht hoe ze invulling hieraan geeft. Zo vernemen wij dat de kernwaarden liggen op integrale hulpverlening, preventieve ondersteuning, laagdrempelig, gelijkwaardigheid, zelfredzaamheid, integratie en begeleiding op maat. Maar zijn dat net niet de waarden die het OCMW tot nu altijd al gehanteerd heeft?

Lees meer over