Situatie in Tienen nog niet onder controle, Slachthuisstraat staat nog altijd blank

Phlippe Smets
Breaking
Een aantal bewoners in de Tiense Slachthuisstraat zitten vrijdagochtend 16 juli nog altijd vast in hun huis na de hevige regens van donderdag. De straat staat blank, net als kelders , en het water is er intussen nog altijd niet weggetrokken. . “Ik heb amper een paar uur geslapen”.

Deze blok bevat inhoud waarvoor je marketing-cookies moet toestaan. Cookie-instellingen aanpassen

Donderdagochtend kreeg Tienen, net als vele andere plekken in het Hageland, bakken regen over zich heen. De rivier de Gete brak uiteindelijk uit haar monding. Het voetbalstadion en de tennisvelden van Racing Tienen stonden blank en ook de Slachthuisstraat kwam onder water te staan. “We hebben terug prijs zei een buurvrouw wanneer ze rond 9 uur bij ons kwam aanbellen. De straat stond dan al compleet blank en het water bleef maar stijgen. Ook onze kelder liep weer onder maar gelukkig hadden we, na het stormweer van vorig jaar (n.v.d.r.: toen kreeg de straat en de bewoners het ook hard te verduren na een wolkbreuk boven Tienen), alles in onze kelder op rekken gezet en in plastic bakken, de huishoudspullen verhuisden we toen naar boven. De buren hadden minder geluk want die hebben veem schade aan hun toestellen. We zitten ook weer zonder stroom”, zucht bewoonster Nathalie Dechamps (41)

Al 2de keer prijs op goed een jaar tijd

Eenzelfde geluid bij bewoner Philippe Smets (61) die samen met zijn vrouw vastzit. “Dit is nu al de tweede keer dat het hier zwaar overstroomt. Vorig jaar trok het water snel weg, nu blijft het staan.”

Philippe ( cf. bovenstaande foto) was donderdag thuis toen het zwaar begon te regenen. “We hebben aanvankelijk alles kunnen leegpompen maar toen de Gete overstroomde was het hek van de dam en was er geen beginnen aan. Eens het voetbalveld blank stond liep het onze straat in. De straat leek wel een zijrivier van de Gete. Op de parking van de Aldi komt het water tot aan de motor van de auto’s, ik vrees dat die stuk zijn.”

Lees verder onder de foto.

Slachthuisstraat

Amper paar uren slaap

Rond 16 uur kregen de bewoners van de stad zandzakjes. “Redelijk laat maar de nabijgelegen Gamma had eerder al een pallet met zandzakjes buitengezet voor ons. Het was echt schrijnend, oudere mensen zaten vast in de Aldi en konden geen kant op. De duikers waren allemaal opengezet maar het water bleef gewoon verder stijgen. Om 5 uur vanmorgen kwam een buur aanbellen omdat er water tegen onze gevel spoot. Wellicht raakte een voorbijrijdende vrachtwagen, ze hadden de straat niet afgesloten, de pompen. Ik heb amper een paar uur geslapen”, gaat Natalie verder.

Intussen wachten de bewoners tot het water in de straat wegtrekt. “We hebben nu water van de Gete in de garage staan, vermengd met modder. Er is geen duidelijkheid wanneer het niveau in de Gete gaat zakken, pas dan kunnen we beginnen leegpompen”, aldus Philippe.

Lees verder onder de foto. 

Slachthuisstraat

Burgemeester Katrien Partyka (CD&V) kwam vrijdagochtend langs en had toch een tikkeltje goed nieuws. “Zij vertelde ons dat de Gete in Hoegaarden al 8 centimeter gedaald was en we nog even geduld moesten hebben. Intussen zitten we dus wel vast in ons eigen huis, zelfs boodschappen doen zit er voorlopig niet in. Ik moet wel zeggen dat zowel de brandweer als de stedelijke diensten donderdag topwerk leverden, daar kan ik echt niet van klagen”, besluit Nathalie.

Lees meer over