Scouts veroveren erfgoedsite Tienen

honderd jaar scouts
Kriko-Bea, de oudste scoutsvereniging in Tienen, viert in het scoutsjaar 2020-2021 haar 100-jarig bestaan. “Een goede gelegenheid om de rijke geschiedenis van de lokale scoutsgroepen en de picture te zetten”, dacht Johan Doperé. Zijn boek “Chronologie van 100 jaar scouting in Tienen” wordt op vrijdag 1 oktober voorgesteld. Aansluitend loopt een gelijknamige tentoonstelling in museum het Toreke.

Tienen telt vier scoutsgroepen, elk met een eigen rijke geschiedenis. Johan Doperé bundelt de geschiedenis  van elk in het boek. Ook de 213de FOS 'De Hinde' viert dit jaar zijn vijftigste verjaardag en in 2019 bestonden De Bergrakkers 70 jaar. Naar aanleiding van al deze verjaardagen, stelde Johan Doperé, conservator van het Scouts en Gidsen Museum in Leuven, een publicatie samen waarin wordt teruggeblikt op 100 jaar scouting in Tienen.

De uitgave van dit boek vormde de aanleiding van een tijdelijke, gelijknamige tentoonstelling in museum het Toreke, die van zaterdag 2 oktober tot zaterdag 15 januari ’22 bezocht kan worden. Open elke dag (behalve op maandag) van 10 tot 17 u. Toegang 4 euro / gratis voor Tienenaars op feestdagen en tijdens het weekend. Vooraf een tijdsblok reserveren via www.tienen.be/reservatie-toreke of tel 016 80 56 66 (van dinsdag tot vrijdag of tel 016 80 57 38 (tijdens weekend- en feestdagen).

Het boek is vanaf vrijdag 1 oktober te koop in de Streekshop op de Grote Markt 6 in Tienen.

Lees meer over