Pittige exclusiviteit in Streekwinkel Tienen

Tiens zeuteke

De Streekwinkel aan de erfgoedsite op de Tiense Grote Markt heeft sinds kort het alleenrecht verworven over de verkoop van het Tiens Zeuteke, een pittig drankje dat een hele tijd uit de handel was, maar nu een revival beleeft.

We moeten al enkele decennia teruggaan in de tijd toen discounthandelaar Jos Natens zijn zinnen had gezet op de ontwikkeling van een straf distillaat waarin een stevige brok Tiense suiker zich staande houdt, vastgehecht aan een stokje in de fles. Na maanden experimenteren slaagde zijn opzet en werd het Tiens Zeuteke op de markt gebracht. Omzichtig degusteren was en is nog steeds de boodschap. Wie het spul in één teug achterover kapt, weet echt niet goed wat hem overkomt.

Toch heeft het Zeuteke bijzondere eigenschappen. In de koffie is hij ontegensprekelijk een alternatief voor zijn Ierse, Franse of Italiaanse varianten en onovertroffen in eigen patisseriegerechten.

De tijd staat niet stil. Na bereiken van zijn pensioengerechtigde leeftijd liet Natens zijn zaak voor wat het was. Het Tiens Zeuteke verdween een tijdje in de coulissen tot de streekwinkel er zich ging over beschermen, met de assistentie van Miel Mattheus, behoeder van Tiense streekbieren.

Het etiket van het drankje, een ontwerp van Ivan Struys, is bijzonder met de beeltenis van de reuzen Jan en Mie er op, naast die van de twee Tiense kerken. In het midden is een vierkant uitgespaard zodat de suikerklont in de fles goed zichtbaar is.

Er zijn voorlopig geen wetenschappelijke studies afgeleverd of de bewering klopt dat het Tiens Zeuteke helpt tegen het coronavirus.

Lees meer over