PFAS-alarm rond brandweerkazerne Tienen

19 januari 2022 | 17u24 | Gepost door rik.poulman@te…
Vervuiling kan ontstaan door van het gebruik van PFAS-houdend blusschuim op het oefenterrein.

Het stadsbestuur van Tienen vraagt de omwonenden in een straal van 100 meter rondom de brandweerkazerne om een aantal voorzorgsmaatregelen na te leven. Onderzoek van OVAM toont aan dat er op deze locatie bodemverontreiniging is omwille van het gebruik van PFAS-houdend blusschuim.

Het onderzoek gebeurde in opdracht van het Agentschap Zorg en Gezondheid en toont aan dat er op deze locatie bodemverontreiniging is omwille van het gebruik van PFAS-houdend blusschuim. De mensen die in dit gebied wonen, ontvangen een brief in de bus met meer uitleg en de maatregelen die ze best in acht nemen. Het stadsbestuur organiseert ook een infovergadering.

“Wij kregen net zoals alle andere lokale besturen in Vlaanderen de dringende vraag om mee te werken aan de inventarisatieronde van de Vlaamse regering, met het oog op het verder verzamelen van meetgegevens en informatie”, aldus Liesbeth Vanderloock – schepen van Duurzaamheid en Mobiliteit. De Vlaamse overheid wil op die manier de mogelijke risico’s voor de volksgezondheid zo snel mogelijk in kaart brengen.”

Meer over de PFOS problematiek rond de brandweerkazerne kan u lezen in Passe Partout van 2 februari. Voor lokale info en maatregelen kan u terecht bij de dienst Leefmilieu van de stad Tienen, tel 016 80 57 92, leefmilieu@tienen.be.

Lees meer over