Petanque spelen doe je niet alleen in het zuiden van Frankrijk maar ook in Tienen

10 juli 2021 | 09u20 | Gepost door rik.poulman@te…
80-jarige petanquespelers
“Bewegen!”, klinkt het haast bevelend van de huisarts. “Je moet meer bewegen als je gezond wil blijven.” Wie kreeg het niet te horen tijdens de voorbije coronaperiode? Een groep petanquespelers heeft de boodschap al lang begrepen en trekt wekelijks naar het Vianderdomein om een balletje te gooien, met af en toe veel gekibbel rond die centimeter meer of minder.

Wanneer je ooit met vakantie ging in het zuiden van Frankrijk heb je ze zeer zeker gezien. De mannen die op het pleintje een spelletje petanque speelden. Het mag in ons land dan al minder warm zijn maar de sport wordt ook hier druk beoefend, onder andere in Tienen. Het groepje senioren dat er zich daar in uitleeft heeft zich aan de Viandra teruggetrokken, weg van de grote clubs in het Houtemveld waar het voor hen veel te druk is. Hier, onder vrienden, gaat het er veel gemoedelijker aan toe. Samen wat lachen, af en toe een pintje (geen Ricard) of een koffie drinken, maar in het spel gaan ze echt wel op.

“Petanque is de Provençaalse variant van het jeu de boules," legt de 88-jarige Jefke Vertommen uit. Hij is de nestor van het spel in Tienen. “Beide termen worden vaak als synoniemen gebruikt. Jeu de boules omvat alle spellen die met metalen ballen worden gespeeld. Voor petanque is weinig of geen uitrusting en infrastructuur nodig, het is eenvoudig van opzet en de nadruk ligt op behendigheid in plaats van op fysieke kracht.”

Het ballenspel raakte in Tienen bekend toen de zoon van een uitgeweken Tienenaar, Fernand Paulus, vanuit een dorpje bij Rouen in 1948 terugkeerde naar de suikerstad. Thuis in Frankrijk werd vaak het Jeux de boules gespeeld. Op een dag trok hij met vrienden naar het Sint-Jorispark om daar enkele baantjes te trekken. Mensen kwamen kijken, probeerden het ook eens en waren meteen verkocht. Het zou nog tien jaar duren vooraleer de feitelijke vereniging een echte structuur kreeg, maar die kwam er op 18 juli 1959 in het inmiddels verdwenen “Café des Beaux-Arts”. De leden betaalden 20 fr. per maand als lidgeld.

Lees verder onder de foto

petanque aan de manege

Onder impuls van Adolf Knap kreeg de club in november 1961 een bouwvergunning voor de oprichting van een clubhuis en de aanleg van acht boulistenbanen achter de stadsfeestzaal langs de Meendijk. De sportieve prestaties lagen erg hoog waardoor clubspelers geregeld deel uitmaakten van de nationale selectie voor de wereldkampioenschappen, o.a. in Australië, en voor de Europese kampioenschappen. Het vijftigjarig bestaan in 2009 werd geen feestelijk gebeuren want door het geplande Arenaproject verloor de club haar lokaal. Na lang onderhandelen met het stadsbestuur, trokken de boulisten naar het voormalige Junior City in het Houtemveld.

“Ik heb mij altijd goed geamuseerd in deze sport waarin ik al tientallen jaren actief ben, lange tijd in de oude kazerne maar die moest dan verdwijnen. Wij zijn dan een aantal jaren hier verzeild geraakt in de Viandra. Wat moet ge op onze leeftijd meer hebben? We zijn hier onder vrienden, we spelen in open lucht en er wordt wat afgelachen. Meer moet dat toch niet zijn, niet!”, besluit Jefke. 

We willen u het enthousiasme van de spelers niet onthouden, vandaar onderstaande video. 

Deze blok bevat inhoud waarvoor je marketing-cookies moet toestaan. Cookie-instellingen aanpassen

Lees meer over