Ook jouw huiskat moet onder het mes als dat niet eerder gebeurde

1 oktober 2021 | 09u00 | Gepost door rik.poulman@te…
katmobiel
Op 4 oktober staat de GAIA-katmobiel langs het circuit van de dinsdagmarkt in Tienen om aandacht te vragen voor het probleem van de zwerfkatten. Sinds april 2018 zijn eigenaars van huiskatten verplicht hun dier te laten steriliseren/castreren.

Op 4 oktober is het Werelddierendag, een dag waarop wordt gesensibiliseerd over het verbeteren van de levensomstandigheden van dieren. Tienen brengt de problematiek van niet-gesteriliseerde huiskatten en zwerfkatten onder de aandacht en haalt de katmobiel Oscar van GAIA naar de dinsdagmarkt.

De stad Tienen en de vzw Dierenasiel Tienen hebben sinds midden 2016 een succesvol sterilisatieproject voor zwerfkatten.

“Elk jaar zien we een daling van het aantal sterilisaties, maar het blijft belangrijk dat mensen zwerfkatten blijven melden. Daarnaast willen we iedereen ook sensibiliseren om huiskatten te laten steriliseren”, zegt bevoegde schepen Ine Tombeur. “De ‘1+1=6 kattenregel’ wil immers zeggen dat een koppel niet-gesteriliseerde en niet-gecastreerde katten gemiddeld zes kittens ter wereld brengt en dat tot 3 keer per jaar. Dat zijn 18 kittens per jaar.”

Lees verder onder de foto

Opvanghuisje voor zwerfkatten

kattenhuis

Naar aanleiding van Werelddierendag haalt de stad de GAIA katmobiel naar Tienen. Met de katmobiel Oscar, een imposante bestelwagen die omgebouwd werd tot een gesteriliseerde kat, wil de stad mensen informeren en hun vragen beantwoorden.

Ine Tombeur: Er bestaat nog veel onduidelijkheid bij de burger over de nieuwe sterilisatieregelgeving. Sinds april 2018 zijn huiskatteneigenaars verplicht hun eigen katten te laten steriliseren/castreren voor de leeftijd van 5 maanden oud. Zo vermijden ze dat nakomelingen van hun katten opnieuw tot een toename van de zwerfkattenpopulatie leiden.

Wil je een zwerfkattenpopulatie melden? Dat kan via zwerfkatten@tienen.be. De dieren zullen met een kattenval gevangen worden en door een medewerker van het dierenasiel naar een dierenarts gebracht worden. Na de ingreep krijgt de kat een knipje in het oor en wordt ze opnieuw vrijgelaten

Lees meer over