Ode aan mama, vandaag Olivier van Pragha Khan: "Ik heb haar optimisme geërfd"

Olivier Adams en mama
Op zondag 9 mei vieren we alle mama’s op deze wereld. Elke dag trekken wij deze week naar een BV in het Hageland om er te praten over zijn of haar mama en de bijzonder band die ze ermee hebben of hadden, want sommigen hebben intussen, jammer genoeg, die bijzondere persoon moeten afgeven. Eerder kwam al de bedenker van de Huiskamerquiz Stefaan Andries aan de beurt, net als Aarschots burgemeester Gwendolyn Rutten, Mastercook voorzitter Frank Fol en zanger Danny Fabry. Vandaag is het de beurt aan Olivier Adams (52) uit Tienen die destijds, samen met Maurice Engelen, furore maakte onder de noemer Praga Khan.

Mama Gerlinde Buczek is intussen 78jaar oud, het is zij die de foto koos uit een ver verleden, en heeft altijd een grote invloed gehad op de muzikant. “Mama stimuleerde mij altijd op alle mogelijke vlakken, of het nu in de privésfeer was of het het artistieke vlak. Ze vroeg mij nooit om een zogenaamde normale job te zoeken en ze begreep heel goed dat dit het pad was dat ik moest bewandelen.Haar enthousiasme werkte voor mij ook altijd aanstekelijk en bij elk project nam ik dat van haar over om er volledig voor te gaan. Ze is ook altijd heel trots geweest op mijn werk, zo kwam ze speciaal naar Brussel toen we er mochten optreden voor koning Albert II naar aanleiding van de 175ste verjaardag van ons land. Haar zien glunderen van trots is voor mij het mooiste cadeau”, vertelt Olivier.

Lees verder onder de foto. 

Olivier van Pragha Khan

Grote steun op alle vlakken

Niet alleen op professioneel vlak steunde mama Gerlinde haar zoon door dik en dun, ook wanneer hij ernstig gewond in het ziekenhuis terechtkwam, stond ze voor hem klaar. “Op mijn 18de had ik een zwaar motorongeluk, ik lag zeven maanden verlamd in het ziekenhuis. Zowat elke dag kwam ze langs en altijd bleef ze positief en gaf ze mij moed om er voor te blijven vechten, haar steun betekende toen heel veel voor mij en ik heb toen nogmaals ontdekt hoe groot haar moederliefde wel niet is. Telkens weer wist ze mij te overtuigen dat alles goed zou komen en dat is zo geweldig aan haar, mama blijft altijd optimistisch en die eigenschap heb ik van haar geërfd, daar ben ik blij om.”

Lees verder onder de foto.

Pragha Khan

Olivier erfde mama's kookkunsten

Olivier erfde van zijn moeder nog een goede eigenschap want, net als mama Gerlinde, staat de muzikant graag in de keuken. “Elke vrijdag, als we terugkwamen van het internaat, maakte mama ons lievelingseten, dat waren dan gevulde paprika’s of steak met friet. Die extra aandacht die ik van haar kreeg aan het einde van de week maakte alles goed. We keken altijd met zijn allen uit naar die vrijdagavonden en ik denk daar nog vaak met een warm gevoel aan terug.”We horen elkaar ook niet dagelijks want we hebben beiden die vrijheid nodig maar te weten dat we er voor elkaar zijn wanneer dat nodig is, is een grote luxe en een geruststelling. Ik ben haar dankbaar voor alles wat ze al die jaren al voor mij deed en zonder haar zou ik vandaag niet de man zijn die ik ben. Dat alleen al verdient een hele dikke merci.”

Lees hier de verhalen van Stefaan Andries, Gwendolyn Rutten, Frank Fol en Danny Fabry.

Lees meer over