Nieuwe spect/ct-scanner voor RZ Tienen, tweede toestel gaat naar medisch centrum Aarschot

scanner
De dienst nucleaire geneeskunde van het regionaal ziekenhuis in Tienen vierde op zaterdag 18 maart zijn 25ste verjaardag met een colloquium waarop specialisten-artsen van het ziekenhuis de mogelijkheden van een nieuwe spect/ct scan kwamen toelichten. Minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken Frank Vandenbroucke mocht de nieuwe scanner inhuldigen.

“Met deze nieuwe SPECT/CT-scanner worden er in eenzelfde tijd beelden van de structuur én de werking van organen gemaakt”, aldus dr. Raf Verscuren, diensthoofd Nucleaire Geneeskunde. “Zo kunnen pijnklachten worden uitgeklaard of kunnen kwaadaardige ziekten in een vroeg stadium opgespoord worden. Het nieuwe toestel heeft ook een meer geavanceerd CT-gedeelte, waardoor de scan minder lang duurt en de beelden meer gedetailleerd zijn. Daarnaast is er voor de beeldvorming van prothesen een nieuwe aangepaste software, die de beeldkwaliteit sterk verbetert. Veel nieuwe technologische snufjes dus!”

Lees verder onder de foto

scan2

Dr. Verscuren zag in de vervanging van de scanner in Tienen nog een andere opportuniteit. Het toestel dat in Tienen vervangen werd, krijgt een stevige upgrade en begint binnenkort aan een tweede leven op onze dienst in het Medisch Centrum in Aarschot. De scanner daar was na meer dan tien jaar dienst stilaan toe aan vervanging. Na enkele weken van verbouwingswerken kan het MC ook daar opnieuw aan het werk met een betere en snellere scanner.

Tijdens een symposium nucleaire geneeskunde dat de inhuldiging van de nieuwe scanner voorafging, gaf minister Vandenbroucke de aanwezigen een uitvoerige schets aan de aanwezigen over de moeilijke evenwichtsoefening tussen het aanbod en de noden van de patiënt. “Medische beeldvorming is belangrijk”, aldus de minister, “maar het is in ieders belang dat wij er zuinig en zorgzaam mee omgaan.”

Lees meer over