“Misplaatste vorm van dierenliefde”

9 november 2020 | 15u59 | Gepost door rik.poulman@te…
Eenden voederen
De milieuadviesraad van Tienen dringt er bij de stad op aan om het voederen van dieren, inzonderheid van vogels, te verbieden. “Het is een misplaatste vorm van dierenliefde”, aldus de raad.

“Kom, we gaan de eendjes voederen”. Welke (groot)ouder ziet er een probleem in om met de kinderen naar de Gete of het Vianderdomein te trekken en daar de talrijke watervogels rijkelijk van oud brood te voorzien? En toch is dit geen goed idee, om meerdere redenen. In de eerste plaats al voor de gezondheid van al die gevederde dieren. Bovendien hebben al die etensresten, het is niet altijd brood dat wordt aangevoerd, een negatieve invloed op de kwaliteit van het water. “De aangeboden hoeveelheden zijn soms zo groot dat ze dagenlang blijven liggen en ongedierte aantrekken”, verzekert een lid van de raad. “Dit kan een oorzaak worden van een rattenplaag. Soms kan je spreken over sluikstorten.”

Vooral een oudere dame voelt zich geroepen om grotere hoeveelheden oud brood te gaan opkopen en die kwistig rond te strooien. “Er werden reeds maatregelen getroffen, maar zonder resultaat”, klinkt het bij de raad, die er bij de stad op aandringt om bordjes te plaatsen om dit te verbieden. Voorlopig houdt de stad dit in beraad.

Onbeperkt bijvoederen stimuleert ook de aangroei van niet-endemische soorten zoals de Canadese gans.

Lees meer over