Laatste dag van de suikerbietencampagne in Tienen

18 januari 2021 | 21u43 | Gepost door christian.henn…
Suikerbieten op het fabrieksplein
Dinsdagochtend worden in de Tiense suikerfabriek de laatste suikerbieten verwerkt. De campagne is gestart op 29 september en nu 112 dagen later worden de laatste bieten verwerkt.

“We zien dat de bieten een gemiddelde suikerrijkheid van +17%  hadden en een opbrengst van  80 ton/ha.  De suikerbieten hebben nogmaals bewezen de droge periode goed door te komen. De wortels groeien tot diep in de grond, tot wel 2 meter, dit is een extra troef voor dit gewas. Bij opstart van de campagne was het zeer nat en was de bietenaanvoer tijdelijk gelimiteerd door de natte periode,” zegt Jan Ingels Director Factories.

“Dit jaar startte de bietencampagne iets later, de uitzaai verliep goed begin april, maar het voorjaar was zeer droog en de bieten hadden last van bladluis en de hittegolf in juli. Maar de bieten hebben dit toch goed doorstaan. In vergelijking met de ons omringende landen doen onze bieten het goed. Dit toont aan dat we over zeer goede grond beschikken voor de bietenteelt”, aldus Jan Ingels.

Er gebeurden ook heel wat werken in de fabriek. “Naast de standaard revisies waren  er ook grote herstellingen aan de diffusietrommels, de turbines, de pulppersen, de bietensnijmolens, de kalkoven en de stroomgenerator die het volledige bedrijf van elektriciteit voorziet.  Deze preventieve onderhoudswerkzaamheden waren  cruciaal voor het goede verloop van de campagne. De meer dan 15 miljoen euro die we jaarlijks investeren in onze twee verwerkingssites, Tienen en Longchamps, werpen zeker hun vruchten af.”

 “Ook dit jaar werd  met de nodige focus in de fabriek geïnvesteerd. De nieuwe grote opslagtank voor suikersap met een inhoud van 37 miljoen liter werd in de campagne in gebruik genomen. De suikerproductie werd verder geoptimaliseerd met een extra suikerkookpan om stabieler en op hogere capaciteit suiker te produceren en we bouwden een nieuw opslagmagazijn voor onze hulpgrondstoffen. Voor onze medewerkers werd een nieuwe parking en fietsenstalling aangelegd Hierbij investeren we volop in  elektrische laadstations . Naar de toekomst toe wordt de vernieuwing van de suikersapproductie voorbereid, waaronder een nieuwe diffusietoren ter vervanging van de oude RT diffusietrommels om nog efficiënter en energiezuiniger te produceren”, aldus directeur Ingels.

 “Binnen de verpakkingsafdeling en de magazijnen die het ganse jaar door draaien gebeurden ook heel wat investeringen. We investeerden recent in een nieuwe klontjeslijn voor innovatieve producten waarop we naast de zeskant klontjes nu ook de kaartspelklontjes produceren. In onze nieuwbouw hebben we ondertussen een tweede lijn voor onze parelsuikerproductie in bedrijf genomen, een product dat zeer gegeerd is voor de Luikse wafels en ondertussen ook sterk geëxporteerd wordt.”

“We zoeken in de nabije toekomst nog een 10 tal nieuwe medewerkers in de verschillende disciplines techniek en productie om ons team te versterken. Qua veiligheid lag er dit jaar een sterke focus op de preventieve COVID-19 maatregelen. We waren hier bij de eerste om zelf ontsmettingsgel te produceren voor onze eigen medewerkers,  maar ook voor de regionale zorginstellingen en ziekenhuizen. De appreciatie was gezien de dringende noodzaak ook zeer positief. Net voor kerst hebben we 2500 Totemannen uit dankbaarheid aan de regionale zorginstellingen verdeeld.  Door Covid viel wel onze jaarlijkse dag voor de buurtbewoners weg, maar we kijken al uit naar een komende bijeenkomst”, besluit directeur Ingels

Lees meer over