KVK Tienen speelt na nieuwjaar terug op eigen veld

14 december 2021 | 18u31 | Gepost door rik.poulman@te…
KVK Tienen nieuwe kunstgrasmat

Bij de hevige regenval in juli van dit jaar werden de terreinen van KVK Tienen en Royal Racing Tienen Tennisclub tweemaal zwaar getroffen. De stad investeert fors om de velden weer speelklaar te maken tegen januari.

Waar de voetbalclub op sportief vlak de jongste jaren echt aan een stevige remonte bezig is, kreeg ze het met haar infrastructuur tijdens de zomer zwaar te verduren. In juli veroorzaakte de hevige regenval overstromingen in het Hageland. Ook de terreinen van KVK Tienen en Royal Racing Tienen Tennisclub werden zwaar getroffen.

“In juli ging de kunstgrasmat van ons hoofdterrein die in 2017 werd aangelegd helemaal verloren”, vertelt voorzitter jeugdwerking en woordvoerder van KVK Tienen Peter Denruyter. “Ook onder de tribunes – in het secretariaat, de kleedkamers en doucheruimtes – zijn binnenmuren deels weggespoeld en kan de veiligheid niet meer gegarandeerd worden. De tennisterreinen van de nabijgelegen tennisclub liepen eveneens veel schade op. Onze grootste bekommernis was om, naast de geleden schade, de competitie niet in het gedrang te brengen.”

Lees verder onder de foto

De ingang van de spelerstunnel wordt verhoogd om insijpelen van water te voorkomen

KVK Tienen_ verhoging kleedkamers

Denruyter: “Wij hebben 32 ploegen, waaronder een 7-tal damesploegen, in competitie. Zelf hebben wij nog twee terreinen in Oorbeek, maar voor het overige werden wij geholpen door verschillende andere ploegen in de regio. De solidariteit was echt groot. Wij zouden overigens hetzelfde gedaan hebben indien zij in de problemen kwamen.”

Voor de eerste ploeg lag een oplossing voor niet zo voor de hand. “In 1ste nationale, waar wij momenteel in meedraaien, liggen de eisen qua infrastructuur veel hoger dan hetgeen binnen onze regio beschikbaar is. Wij konden niet anders dan uitwijken naar STVV en spelen op dagen wanneer het terrein daar beschikbaar was. En dat kon helaas niet op zondagnamiddag, want voor onze supporters geldt nog steeds dat zij dan naar het voetbal willen kijken. De meest gehoorde vraag die wij kregen was, wanneer wij terug in ons vertrouwde Bergéstadion konden spelen.”

Lees verder onder de foto

Zo gaan de nieuwe waterbestendige kleedkamers eruitzien

ontwerp vernieuwde kleedkamers KVK Tienen

De stad Tienen, als eigenaar van het stadion, besloot te investeren in de heraanleg van de terreinen en de kleedruimtes. Eerst wordt er een onderlaag in steenslag gelegd. Hierop worden de grasmatten uitgerold en vastgeklemd om loskomen te vermijden. Tot slot worden deze met kurk ingezaaid. De heraanleg zou eind december klaar moeten zijn, afhankelijk van het weer, maar de weergoden zitten toch al een enkele dagen mee. Zo is het veld weer speelklaar voor de start van de tweede helft van het seizoen in januari.

Voorlopig zullen containers dienst doen als kleedruimtes, in afwachting van de wederopbouw van de kleedkamers onder de tribunes die in november ’22 klaar zullen zijn. Studiebureau Rimanque werd geraadpleegd voor de opmaak van een waterbestendig plan.

“De ingang naar de spelerstunnel wordt opgehoogd zodat er in de toekomst geen regenwater van het veld richting de kleedkamers kan lopen”, licht schepen van vrije tijd Wim Bergé toe. “De materialen voor de inrichting van de kleedkamers zullen vandaal- en waterbestendig zijn. Ook voor de tennisvelden wordt gekeken naar een duurzame oplossing.”

Structurele oplossingen

Verder is de stad Tienen in overleg met de Vlaamse Milieumaatschappij om aan structurele oplossingen te werken die wateroverlast in de toekomst kunnen voorkomen. Bovendien wordt er op de velden van KVK Tienen extra drainering voorzien en wordt de waterhuishouding aangepast voor een optimaal beheer en (her)gebruik van overtollig water.

Lees meer over