KVK Tienen maakt balans op na erg moeilijk jaar

Kunstgrasveld KVK
De storm van afgelopen zomer vernielde het hele terrein van de club. Dankzij een vlotte samenwerking met de stad kan er opnieuw in eigen stadion worden gespeeld.

Eerst een jaar covid, waarbij de jeugd maximaal is blijven trainen. Daarna een verwoestende overstroming in juli, gevolgd door maandenlang geen enkele thuiswedstrijd. Het zijn toestanden waar je als bestuur van een voetbalclub met ambitie niet zit op te wachten.

De koppen in de kranten liegen er niet om: 50% van de clubs komen in de problemen. Elke week is er wel een team dat zegt te stoppen of dat de stap terugzet naar provinciaal voetbal. Maar hoe gaat het nu bij KVK Tienen?

“Met een gerust hart kunnen we zeggen dat onze club oké is”, zeggen voorzitter Johan Vos, technisch directeur Bart Vanhoudt en Peter Denruyter, voorzitter jeugd. “In deze rare tijden de financiën onder controle houden, is een stevige opdracht. Natuurlijk heeft de rampspoed extra impact gehad. Minder inkomsten, extra uitgaven, het samenhorigheidsgevoel dat even dwalende was. Gelukkig is er de vernieuwde grasmat, met dank aan de stad Tienen voor de fijne samenwerking. We zijn dus terug op Bergé. Nu wordt alles sowieso beter.”

Vanhoudt: “Sportief zal het een uitdaging worden. Na succesvolle promoties is het nu strijden om ook volgend seizoen in N1 aan de slag te gaan. Wie de stand bekijkt weet dat dit het verhaal van bijna alle clubs is. We gaan de uitdaging aan.”

Financieel zit het wel snor bij de club. Het was ooit anders. Bestuurders, samen met de sportieve staf, voeren een correct en realistisch financieel beleid. Geen gekke avonturen. Geen onbezonnen aankopen van spelers. Alles wordt beredeneerd, bediscussieerd en afgewogen.

Lees verder onder de foto
voetballers KVK Tienen

“We horen uiteraard ook af en toe de vraag van supporters: ‘Komt er iets bij na nieuwjaar voor de A-ploeg? Zijn we wel sterk genoeg voor de reeks?’, vertelt Johan Vos. “Ons antwoord is duidelijk, je weet maar nooit. Buitenkansjes laten we niet liggen. Maar KVK heeft vooral 100% vertrouwen in het A-elftal. In de heenronde hebben onze jongens getoond dat ze kunnen voetballen, kunnen meedoen. Een aantal spelers heeft zijn waarde nog niet of onvoldoende getoond door corona of blessures. Zij staan nu klaar om de terugronde succesvol aan te vatten. Dan zijn er nog onze jongeren van beloften/U19 die staan te trappelen. Wie hen aan het werk zag de afgelopen maanden weet dat dat onze echte rijkdom is. Het is het resultaat van 5 jaar doorgedreven jeugdwerking waarbij KVK Tienen een gidsclub is in het IP-jeugdvoetbal. Geduld is daarbij een schone deugd.”

KVK heeft met wintertransfers niet zo’n fijne ervaring. De afgelopen jaren is het nooit echt gelukt met zo’n jongens. “We zijn met deze visie één van de buitenbeentjes in de reeks”, aldus Vos. “Wij gaan niet meestappen in verhalen over nieuwe spelers waarbij met bedragen gegoogeld wordt alsof het niets is.”  

Op de ploeg het zal kunnen halen tegenover andere clubs met een veelvoud aan budget valt af te wachten. KVK maakt vooral zijn eigen rekening.

Lees verder onder de foto
Peter Denruyter
Peter Denruyter

Peter Denruyter: “KVK Tienen heeft ook een verhaal voor talentvolle jongere spelers die in een warme ervaren groep worden opgenomen. Zij kunnen rekenen op veel goeie raad en tips van de anciens. Zij worden beter door met KVK in 1ste nationale te spelen. Dat is ook het uitdagende verhaal voor de mensen van onze sportieve commissie die instaan voor de transfers. Eerlijk, zij doen een goeie job. Het zou voor hen veel eenvoudiger zijn om met de dikke portemonnee rond te gaan en maar uit te delen. Ook deze mensen zijn doordrongen van de KVK filosofie.”

Lees meer over