Klas VIA Tienen tweede in Vlaamse Theolympiade categorie artistiek werkstuk

VIA
De leerlingen van het 7de jaar Decor- en standenbouw van het VIA in Tienen hebben met een zevenluik de 2de prijs behaald in de Vlaamse Theolympiade, categorie artistiek kunstwerk.

De zeven leerlingen van de klas kozen voor een co-creatie van een zevenluik. “Het thema van de Theolympiade hebben we toegepast op de Zeven Werken van Barmhartigheid, waarin menselijke relaties en wederzijds vertrouwen centraal staan”, aldus de leerlingen.

“Bovendien hebben we het thema in praktijk gebracht tijdens het productie- proces. Elke leerling verzorgt een van de werken én ieder van ons werkt samen met twee medeleerlingen, in dialoog en wederzijds vertrouwen. Het thema is dus niet louter het onderwerp van het eindresultaat, maar ook het (bind)middel in ons creatief proces. Onze inzending is een mixed-media werkstuk, een combinatie van klassieke en hedendaagse technieken. We begonnen met manuele fotografie en digitale beeldverwerking. De achtergronden zijn uitgewerkt met verftechnieken en vervolgens gescand en geprint. Om extra karakter toe te voegen zijn alle stukken bewerkt met grafietpotlood/stift, houtskool en oliepastel. Voor de presentatie hebben we zelfgemaakte kaders voorzien.”

Met de Bergrede als Bijbelse achtergrond hebben de leerlingen de waarden in onze samenleving en de waarde van vertrouwen in hun eigen jongerencultuur kritisch bevraagd in hun project. Ze hebben in de confrontatie met de traditionele werken gezocht naar een hedendaagse invulling voor jongeren vandaag. Daarbij hebben zij hun eigen overtuigingen in vraag moeten stellen om deze kwetsbaarheid tegenover de anderen en de Ander een plaats te geven.

Nora Van Slycken en Joke Moers voor de artistieke vakken en godsdienstleerkracht Pascal Lacroix begeleidden de leerlingen.

Lees meer over