Hoezee, wij zijn gecharterd

10 november 2021 | 08u32 | Gepost door rik.poulman@te…
Cartoon gecharterd

Goed nieuws voor alle Tienenaars en aanpalenden. Niet alleen werd het burgemeestersconvenant ondertekend, onze bestuurders zetten ook nog eens hun handtekening onder het lokaal energie- en klimaatpact, ze signeerden daarenboven het charter ‘Gezonde Gemeente’.

De toekomst ziet er veelbelovend uit, hoewel. Papier is geduldig. Het aantal handtekeningen erop geplaatst gewoon indrukwekkend. Dat het het stadsbestuur menens is, bewijst de snelheid waarmee dingen worden aangepakt. Het dossier lokaal energie- en klimaatpact werd op de gemeenteraad van 28 oktober aan de raadsleden voorgelegd. Erover debatteren kon, voor de rest slikken en klikken, want volgens een decreet van de Vlaamse regering moest het getekende besluit van de gemeenteraad uiterlijk op 29 oktober, de volgende dag reeds, digitaal opgeladen zijn bij het Loket Lokaal Bestuur. Gemor op oppositiebanken. Kon dit echt niet vroeger? Nee, dat kon niet. Te ingewikkeld, te weinig personeel, maar de deadline is wel gehaald. Het riedeltje herhaalt zich iedere keer.

Diezelfde bestuurders steken ook een tandje bij om de gezondheid van haar inwoners op te krikken. Wat blijkt? De Tienenaar beweegt te weinig en dat zullen ze weten. Hij/zij wordt met straatsignalisatie gemotiveerd om meer stappen te zetten. Zo liggen er -hou u vast - aanmoedigende deurmatten in verschillende openbare gebouwen en er zullen binnenkort ook verschillende plaatjes opgehangen worden om wandelen te stimuleren. Waar een voetmat al niet goed voor is. Van een innoverend initiatief gesproken. “Op die manier motiveren de inwoners de stad te voet te verkennen, of om bv. een toertje rond het sportveld te maken wanneer de kinderen trainen.”

Bla, bla, bla

“Door het charter ‘Gezonde Gemeente’ te ondertekenen, toont de stad dat gezond leven in een gezonde omgeving een belangrijk thema is voor Tienen en draagt ze bij tot de internationale duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties”, klinkt het verder.

Een greep uit het lokaal energie- en klimaatpact belooft de aanplant van 35.000 bomen, per 500 inwoners wordt 1 coöperatief/participatief hernieuwbaar energieproject aangelegd - goed voor in totaal een vermogen van 215 MW, komen er 35 toegangspunten voor deelsystemen, 350 oplaadpalen voor elektrische wagens en 35 km nieuwe of vernieuwde fietspaden bij. De stad gaat 35.000 m² oppervlakte ontharden en zorgen voor 35.000 m³ bij creëren voor infiltratie, hergebruik en buffering. “Het eerste waar we echt werk moeten van maken, zijn onze energie- en geldverslindende openbare gebouwen”, belooft bevoegde schepen.

Een pakketje van ± € 125.000 Vlaamse centen wacht met ongeduld om milieubeloftes waar te maken. Tienen moet daar het dubbele bovenop leggen. Om de woorden van Greta Thunberg te herhalen: “stop de bla, bla, bla en schiet in actie”.

Lees meer over