Historische panden van sloop gered

18 februari 2021 | 06u18 | Gepost door rik.poulman@te…
Veemarkt
Het schepencollege van Tienen keurde de omgevingsvergunning goed voor de herwaardering van twee historische panden op de Veemarkt. Het dossier sleepte twintig jaar aan.

De twee panden zijn kleine woningen waarvan de oudste gedeelten dateren uit de 17de eeuw, met ingrijpende verbouwingen in de 19de eeuw. Sommige fragmenten zijn mogelijk nog ouder. In 2000 werden ze onbewoonbaar verklaard wegens instortingsgevaar. Handelaars in de buurt klagen al langer over deze stadskanker, maar een correcte uitkomst vinden voor zulke gebouwen is niet altijd evident. Slopen zou de goedkoopste oplossing geweest zijn, maar gezien de ligging helemaal uitgesloten.

Volgens het gewestplan liggen de woningen in een gebied van culturele, historische en/of esthetische waarde. In deze gebieden wordt de wijziging van de bestaande toestand onderworpen aan bijzondere voorwaarden. Daarbij wordt gekeken naar de wenselijkheid van het behoud. De huizen zijn niet opgenomen in de inventaris van het bouwkundig erfgoed, maar zijn wel beschermd onroerend erfgoed. Ze zijn beschermd als stadsgezicht “Historische stadskern Tienen” sinds 02-05-2011.

De omgevingsvergunning houdt in dat de bouwheer er twee stapelwoningen (appartementen) in bouwt, waarbij de gevels worden geherwaardeerd. De oorspronkelijke idee om er twee afzonderlijke woningen van de maken, werd niet weerhouden. “Huizen met een gevelbreedte van 3 m zijn echt niet meer van deze tijd”, zegt eerste schepen Bram Delvaux, bevoegd voor ruimtelijke ordening. “Wij zijn blij dat verschillende gesprekken met de eigenaar-ontwikkelaars tot dit resultaat leiden om dit stukje authentiek Tienen te restaureren en opnieuw te laten stralen.”

Lees meer over