Het mag wel van de minister maar niet van de gouverneur

wedstrijdvissen
Een vissersclub in het Tiense Vianderdomein popelt van ongeduld om opnieuw viswedstrijden in te richten voor haar leden en wacht daarvoor op toelating van het stadsbestuur. Van Sport Vlaanderen mag het wel, maar bij de stad kregen ze andere directieven van de provincie. Je zou voor minder een punthoofd krijgen. (archieffoto)

“Vanaf 8 mei is het opnieuw toegelaten om in open lucht te sporten in groepen van 25”, laat de afdeling Sportpromotie van Sport Vlaanderen weten. “Wedstrijden bleven echter verboden. Maar dat is dus aangepast. Leden van dezelfde sportclub kunnen vanaf nu wedstrijden tegen elkaar spelen. Op deze manier geven we eenieder de kans om zich reeds voor te bereiden op het moment vanaf wanneer amateurwedstrijden tussen verschillende clubs weer kunnen plaatsvinden. Belangrijk blijft wel dat tijdens de wedstrijden binnen 1 club de sportgroep (= deelnemers aan de wedstrijd) niet groter is dan 25. Ook toeschouwers blijven verboden (voor +18 jaar).”

Je zou dan denken, ok, kous af, we beginnen ermee. Maar dat is buiten de waard gerekend. “Niet-professionele sportwedstrijden blijven verboden (artikel 15§6 2e lid)”, laat de gouverneur van de provincie Vlaams-Brabant aan het stadsbestuur Tienen weten. “Het verbod op niet-professionele sportwedstrijden is een bijzondere bepaling die voorrang heeft op de algemene regel voor activiteiten in georganiseerd verband. Daarom kan momenteel een niet-professionele vriendschappelijke sportieve wedstrijd niet worden georganiseerd, ongeacht of deze plaatsvindt binnen eenzelfde sportclub of tussen verschillende sportclubs.”

“Wie begrijpt nu zoiets”, foetert André Gijsens van de Viandra Vissers Tienen. “Dit is toch bij uitstek een sport die je in open lucht beoefent. Individueel vissen mag. Bij wedstrijdvissen zitten de deelnemers op minstens 3 meter en meestal nog verder uit mekaar. Men mag mij komen uitleggen hoe dit onveiliger is dan een terrasje doen.”

Lees meer over