Heeft KVK Tienen nog een toekomst in het Bergéstadion?

23 juli 2021 | 19u07 | Gepost door rik.poulman@te…
kunstgras op kvk
Nu het Bergéstadion nog maar eens onderliep door de Grote Gete die uit haar oevers trad en het terrein samen met de installaties onder water zette, gaan hier en daar stemmen op om een nieuw stadion te bouwen op een andere plaats, weg van de rivier. Goed idee of toch maar op de vertrouwde locatie blijven? Het debat hierover is nog niet aangevat.

“We zijn nog steeds bezig met de inventarisatie van wat er bij de laatste overstroming allemaal is stuk gegaan”, zegt Peter Denruyter, voorzitter van de jeugdwerking en lid van het directiecomité van KVK Tienen. “Nog niet alle verzekeringsexperts zijn langs geweest en het zal nog wel even duren vooraleer wij helemaal zicht hebben over het kostenplaatje.”

Intussen tracht de ploeg zijn trainingsprogramma en oefenmatchen zo goed en zo kwaad volledig af te werken, waarvoor wordt uitgeweken naar installaties van andere clubs hier in de stad en ook naar Sint-Truiden. Een tijdelijke situatie die zo snel mogelijk moet worden rechtgezet.

Lees verder onder de foto

Denruyter

En wat vindt Denruyter over de suggestie om de Bergévesten te verlaten en elders een nieuw stadion te bouwen? “Het had allemaal kunnen vermeden worden als men destijds de nodige structurele maatregelen had getroffen. Dat is dus niet gebeurd. Men zou een nieuw stadion in het Houtemveld kunnen overwegen. Hou er dan ook wel rekening mee dat wij hier spreken over een kostprijs van makkelijk € 10 tot € 15 miljoen. Is dat een oplossing die men wil? Hier zitten wij kort bij het centrum en gemakkelijk voor veel mensen bereikbaar. In het Houtemveld zit je direct al een eind buiten de stad, hetgeen voor een zeer groot aantal verplaatsingen zou zorgen. Dat lijkt mij niet zo’n goed idee!”

Ervoor gewaarschuwd

“In 1995 heb ik ervoor gepleit om een nieuw stadion te bouwen aan het Houtemveld”, aldus schepen voor Werk en Economie Eddy Poffé (Open VLD), in een vorig leven ook nog schepen voor Sport. “Daar was toen ruimte voor een heel nieuw voetbalcomplex met vier speelvelden en de mogelijkheid voor een eigen ruime kantine. Junior City en Grand Slam bestonden nog niet. Men is mij toen niet willen volgen voor onder meer sentimentele redenen die ik overigens begrijp. Ik heb er toen al op gewezen dat het terrein overstromingsgevoelig ligt.”

Poffé: “Het Bergéstadion is nu met een tussentijd van een paar weken twee keer ondergelopen. Ook voordien werd de ploeg al meermaals met wateroverlast geconfronteerd. Het wordt wel tijd om te kiezen voor een definitieve oplossing. Kiest men opnieuw voor herstel, met in het achterhoofd het besef om in de toekomst nogmaals met dergelijke situaties te worden geconfronteerd of opteert men voor de korte pijn, wat een verhuizing impliceert?”

Lees verder onder de foto

poffe

“Uitwijken naar Berberendael zou een mogelijkheid kunnen zijn, maar het is niet aan mij om daarover te beslissen”, aldus de schepen. “Dat terrein ligt vlakbij en bleef gevrijwaard. Is het geen optie om van het bestaande voetbalveld een mooi groen parkgebied te maken, dat desnoods kan onderlopen bij noodweer. Een andere optie is daar een woongebied te maken bovenop een opvangbekken zoals men dat op de Grote Markt heeft gedaan. Voer genoeg voor discussie (lacht). Ik wil wel benadrukken dat een ploeg als KVK Tienen echt wel nodig is voor de stad. Ze levert heel goed werk en blijft een verrijking voor het sociaal leven van de stad.”

Voor schepen van Sport Wim Bergé (CD&V) is het zo klaar als een klontje dat het stadion in zijn huidige vorm zo snel als maar mogelijk terug in orde moet worden gezet. “Ge kunt een ploeg als KVK niet zonder spelmogelijkheden zetten. We moeten ten koste van alles vermijden dat zich een nieuwe overstroming voordoet. De manier waarop dat moet gebeuren, daar moet nauwkeurig over nagedacht en gehandeld worden. Het water stroomt iedere keer over op de plek waar de Gete en de Borggracht terug samenvloeien. ”

Lees verder onder de foto

samenstroom

Wim Bergé: “Het voetbal is in volle evolutie. Je kunt maar vaststellen dat er een fusiebeweging op gang is. Het aantal clubs in onze regio is op korte termijn zowat gehalveerd. Persoonlijk meen ik dat men er maar eens werk moet van maken om het jeugdvoetbal te centraliseren in het Houtemveld. Ik voorzie dat in een periode van vijf tot tien jaar. Op die plaats is het wenselijk om eveneens een bijkomend terrein met kunstgras te voorzien.”

Lees verder onder de foto

berge

De schepen is er ook van overtuigd dat het stadion dat geheel bij toeval zijn naam draagt, op termijn gedoemd is te verdwijnen. “Maar zoiets doe je niet in een handomdraai. De geesten moeten ervoor rijpen. Overigens gaat het niet alleen over KVK. Ook de tennisclub die er tegenaan leunt, zit met een identiek probleem.

Het is momenteel ook nog veel te vroeg om een uitspraak te doen over de schadekost aan het stadion dat eigendom is van de stad terwijl de inrichting tot de club behoort.

Lees meer over