GO! Atheneum Tienen breidt uit richting klinieksite

27 oktober 2021 | 13u43 | Gepost door rik.poulman@te…
Atheneum Tienen

Het Gemeenschapsonderwijs heeft een omgevingsvergunning (OV) ingediend voor de uitbreiding van het atheneum in de Gilainstraat in Tienen. Het aantal leerlingen is de jongste jaren fel toegenomen waardoor de school nood heeft aan meer leslokalen.

Het GO! kocht daarvoor een perceel grond aan van het Heilig Hartziekenhuis. Zoals bekent verhuist de kliniek over een vijftal jaren naar het Houtemveld en krijgt de huidige site een nieuwe invulling.

De aankoop van het GO! is een voorafname op die nieuwe invulling van de site. Het Tiense atheneum kent de jongste jaren een sterke uitbreiding van haar leerlingenpopulatie tot rond de 900 leerlingen en heeft dringend meer ruimte nodig. Het bestaande gebouw dateert uit 1953 en is lang niet berekend op het huidige aantal leerlingen.

Open leercentra

In het ingediende concept wordt rekening gehouden met een nieuwe manier van lesgeven. “Waar de bestaande school vooral uit standaard klaslokalen en vaklokalen bestaat, ligt in de uitbreiding de nadruk op toekomstgerichte manieren van leren, samenwerken en groepswerk”, omschrijft de OV. “In de uitbreiding worden aan de parkzijde twee grote open leercentra gestapeld. Centraal wordt een duplex middelgroot open leercentrum voorzien en aan de zijde van de kloostergang worden 2x2 afzonderlijke lokalen gestapeld. De open leercentra staan maximum in verbinding met elkaar en de bestaande schoolgang en omvatten aparte instructieboxen. Via binnenramen, zorgvuldig geplaatste raamopeningen en een dakkoepel wordt zoveel mogelijk licht binnengebracht in de bestaande schoolgang. In de bestaande schoolgang worden kleinere werkplekken voorzien.”

Naast lesruimtes omvat de uitbreiding ook enkele sanitaire ruimtes en een berging. Op het bestaande hellend dak van de school worden een 40-tal zonnepanelen voorzien. De schooluitbreiding wordt gebouwd tegen de bestaande gang. Hiervoor moet een diensttrap, bestaand sanitair en de dienstdoorgangen gesloopt worden.

Lees meer over