Geen vaste terrassen op Tiense Grote Markt

terras Grote Markt
Het staat nu wel vast dat bij de voltooiing van de Grote Markt er geen vaste constructies meer te zien zullen zijn op het plein. "Voortschrijdend inzicht heeft ons doen besluiten om af te stappen van het type veranda", zegde schepen van Werk en Economie Eddy Poffé (Open VLD) gisteren tijdens de gemeenteraad. Voor oppositiepartij Tienen Vooruit! komt dit neer op het verbreken van eerdere beloftes aan de horeca op het marktplein.

“Het huidige stadsbestuur breekt twee beloftes die het vorige bestuur aan de horeca heeft gedaan”, betreurt gemeenteraadslid Bernard Vandereyken (Tienen Vooruit!). “Er was opgesproken dat diegenen die een vaste constructie hadden er opnieuw én kon krijgen en wie er een open had er eveneens een vaste kon krijgen mits bij te betalen. Vijf van de huidige schepenen zaten ook in het vorige bestuur. Wij kunnen dit niet aanvaarden en onthouden ons van stemming.” Nele Daenen (Vooruit) betreurt dat er van overleg met de horeca weinig sprake is.

Schepen Eddy Poffé erkent dat er beloftes zijn gedaan aan cafés en restaurants, maar “voortschrijdend inzicht heeft ons doen besluiten om af te stappen van open constructies”.

Poffé: “Ons belangrijkste punt is dat wij de mooiste Grote Markt van Vlaanderen willen realiseren. Het studiebureau heeft verschillende ontwerpen gemaakt, maar vaste constructies passen niet in deze omgeving. Slechts één firma maakte een offerte en die was veel duurder dan de raming. Toen wij ook nog werden geconfronteerd met de coronapandemie zijn wij tot het besluit gekomen dat horecazaken er alle belang bij hebben om met open terrassen te kunnen werken.” Poffé vreest dat wij nog lang niet verlost zijn van het coronavirus.

“Zomerterrassen doen geen afbreuk aan onze mooie gevels op de markt”, aldus de schepen, “wat je met vaste constructies wel hebt.”

Over de timing voor het plaatsen van de terrassen is er nog geen uitsluitsel. Horeca-uitbaters kregen de keuze uit drie mogelijkheden, maar tot nog toe heeft nog niet iedereen een antwoord ingediend. Volgens schepen van Infrastructuur Tom Roovers komt het aanbestedingsdossier volgende week voor overleg op het schepencollege.

Lees meer over