“Erfgoed Tienen op sterven na dood”

erfgoed

Tijdens de gemeenteraadszitting van donderdag 25 november schoot oppositieraadslid Jean Defau (Vooruit) met scherp naar het huidige erfgoed- en toeristisch beleid van de stad. Volgens Defau ligt erfgoed aan het infuus en is het op sterven na dood. Eenzelfde verhaal bij toerisme. “U moet dringend schakelen”, richtte Defau zich tot schepen Wim Bergé (CD&V). Die weerlegde de aantijgingen en zegt dat de stad vertrokken is met een moderne, slagvaardige organisatie bij de afdeling Ontmoeten en Beleven.

Defau hekelde het feit dat er op 28 januari 2021 door de gemeenteraad een kaderaanpassing werd beslist waarbij onder meer een contractuele betrekking van archivaris werd ingesteld. “Die is tot op heden niet ingevuld”, aldus Defau. “Het schepencollege moet uitvoeren wat de gemeenteraad beslist. Gisteren hebt u dan besloten om er een halftijdse functie van te maken en een andere halftijdse functie van informatiebeheerder.”

“Elke gemeente is fier over zaken uit het verleden”, vervolgde Defau zijn betoog. “Helaas moet ik vaststellen dat in Tienen de erfgoedsite achteruit boert en dat u het minimum van het minimum doet. Ik hoor de laatste tijd meer en meer klachten. Toerisme gaat al dezelfde toer op.”

Kwaliteitslabel

Schepen Bergé weerlegt de aantijgingen van Defau. Dat er een tijdelijke vermindering aan activiteiten waren, wijdt de schepen aan de pensionering van een aantal personeelsleden. Intussen zijn er drie nieuwe mensen aangeworven en gaat er in de toekomst bijkomend personeel worden aangeworven. Hij prijst ook de inzet van het personeel en benadrukt dat het kwaliteitslabel voor de site werd behouden.

Wat toerisme betreft, wijst de schepen naar de samenwerking tussen verschillende diensten. Er gaat sterk worden ingezet op evenementen, sport en cultuur, waarbij erop gerekend wordt dat die meer bezoekers gaan aantrekken. “Wij zijn vertrokken voor een moderne, slagvaardige organisatie”, aldus de schepen.

Lees meer over