Enchanté Tienen, hartverwarmend initiatief voor wie het moeilijk heeft

enchanté

Marie-Helene Dupont (37) en Liesbeth Verboomen (54), gingen op donderdag 25 november van start met Echanté Tienen, een netwerk waarin hartelijke handelaars, sociale organisaties en sympathieke klanten mekaar vinden.

“Er doen nu reeds elf handelaars mee”, klinkt het enthousiast bij de twee dames. “Dit zijn horecazaken, een bakkerij en andere zelfstandigen die hun duit in het zakje willen doen. Het concept werkt als volgt: je kan een product aankopen, bijvoorbeeld een koffie. Hierbij kan je dan een tweede koffie reeds betalen maar melden aan de handelaar dat dit een uitgestelde koffie is. De handelaar zal dit dan op een kaartje noteren en aan het bord hangen. Zo kunnen de mensen uit onze doelgroep het bord eerst checken en vragen voor die uitgestelde koffie. Mochten er geen kaartjes op het bord hangen, wat natuurlijk altijd kan, kunnen de mensen toch nog even checken bij de handelaar of er niets beschikbaars is. Beide vrouwen hebben hun eigen reden om dit initiatief mee op poten te zetten.

Lees verder onder de foto
enchanté_2

Marie-Hélène: "Toen ik jonger was, had ik niet zo een breed sociaal netwerk. Soms voelde ik mee eenzaam. Op een terrasje zitten, gewoon mens onder de mensen kon daar al tegen helpen. Maar ik vond  het toen een drempel om ergens alleen binnen te gaan. Ik vormde dan ideeën over wat anderen wel niet zouden denken. Zo daar alleen. Ben je wel welkom als je een tafeltje voor meer alleen bezet?  Vaak liep ik die handelszaken dan voorbij. Als ik Enchanté leerde kennen, moest ik daaraan denken. Een signaal dat ik wel welkom was, had me over die drempel kunnen helpen. Dat heeft me aangespoord om Enchanté naar Tienen te brengen."

Voor Liesbeth geldt een heel andere reden. “Ik heb zelf een financieel moeilijke periode doorgemaakt waarbij ik dan ook drie kinderen opvoedde. Toen merkte ik dat, ook al woon je in een stad, veel dingen gewoon niet toegankelijk zijn omdat je er geen geld voor hebt. “Voor mij ligt die periode gelukkig achter de rug, maar voor velen is dit een continue dagdagelijkse realiteit. Gelukkig zijn er heel wat sociale instanties die mensen in kwetsbare situaties goed opvangen en begeleiden. Zo ook in Tienen. Toch merken we dat deze kwetsbare mensen niet zichtbaar zijn in het alledaagse reilen en zeilen van de stad. Met Enchanté willen we hen uitnodigen, motiveren en warm welkom heten bij al die mooie handelszaken. We willen een verhaal van samen en niet ieder op zijn eigen eilandje.”

Lees verder onder de foto
enchanté_3

De eerste handelaars die hierin meespelen, zijn wel heel enthousiast en vinden het hartverblijdend. Voorlopig zijn ze met elf, maar de bedoeling is om dit aantal op te krikken en elk half jaar een nieuwe plattegrond uit te brengen met bijkomende handelaars en zaken. “Je vindt nu overal in Tienen onze flyers en folders van Enchanté, zodat je weet waar je terecht kan”, legt Marie-Hélène uit. “Onze volgende stap bestaat er nu in om ambassadeurs te vinden. Dit zijn ervaringsdeskundigen of mensen die geïnteresseerd zijn om met onze doelgroep op stap te gaan, eens ergens een koffietje te gaan drinken. De drempel is vaak hoog en dit kan hen een duwtje in de rug geven.”

Ben jij geïnteresseerd om ambassadeur te worden, dan kan je altijd terecht op de website http://www.enchantevzw.be of https://www.facebook.com/enchantetienen

(Laurien Holsbeeks)
 

Lees meer over