En toen stond daar opeens een achterkleindochter van keizerin Sissi in een verwaarloosd Tiens pand

4 januari 2022 | 17u32 | Gepost door rik.poulman@te…
Stephanie

De 21ste eeuw was nog maar een paar jaren oud toen het heuglijke nieuws bekend raakte dat het vervallen pand Van den Bossche aan de rand van het stadspark na zovele jaren zou gerenoveerd worden en een bestemming krijgen als oogkliniek. Ietwat voorbarig, bleek achteraf, maar er hangt wel een pittig verhaal aan vast.

Om het goede nieuws wereldkundig te maken, werden enkele bevoorrechte inwoners van de stad, het waren er toch enkele tientallen, uitgenodigd op een receptie in de nog te herstellen gebouwen. De gastvrouw van weleer mocht met trots ook de aanwezigheid vermelden van prinses Stephanie zu Windisch-Graetz, een rijzige dame op leeftijd, maar voor het gros van de aanwezigen een volslagen onbekende. Pas later raakte bekend wie deze dame echt was, iemand met stambomen die tot in de hemel rijken. Zo bleek zij een achterkleindochter te zijn van de keizer Franz-Jozef en keizerin Elisabeth (Sisi) van Oostenrijk, en van Leopold II van België.

Vermoord

Het geromantiseerde huwelijk van het keizerlijk paar met Romy Schneider in de hoofdrol als Sissi is al tot vervelens toe herhaaldelijk uitgezonden op TV. Een dramatischer en realistischer beeld kregen wij tijdens de kerstvakantie te zien in de zesdelige reeks Sisi (met 1 s), waarin getoond wordt dat het leven van een prinses er lang niet altijd een is van melk en honing. Dat straalt zich soms ook af op hun nazaten, zoals bij Stephanie zu Windisch-Graetz. Overgrootmoeder Sisi werd op 61-jarige leeftijd vermoord door een Italiaanse anarchist. Sisi’s zoon aartshertog Rudolf, gehuwd met de Belgische prinses Stephanie (dochter van Leopold II), benam zichzelf van het leven nadat hij eerst zijn minnares Maria von Vetsera had doodgeschoten. Het aartshertogelijk paar Rudolf en Stephanie waren de grootouders van Stephanie zu Windisch-Graetz.

De dame zelf had ook al niet zo’n gemakkelijk leven. Zij huwde met de Belgische graaf Pierre d’Alcantara, een verzetsheld in de 2de wereldoorlog die opgepakt werd door de SS en in oktober 1944 overleden is in het concentratiekamp van Sachsenhausen.

Nog een tweede

Wat Stephanie zu Windisch-Graetz er toe bracht om Tienen met een bezoek te vereren is onduidelijk gebleven. Van haar is bekend dat zij in 2005 op 96-jarige leeftijd in armoede is overleden. De oogkliniek is er niet gekomen. Het pand werd enkele jaren later verbouwd tot viersterrenhotel Kronacker. Voor de volledigheid kan nog worden vermeld dat de Belgische adel nog een tweede Stephanie zu Windisch-Graetz kende, de dochter van een oudere zus van de Stephanie in dit artikel. Kan u nog volgen?

Lees meer over