Eerstelijnszone Zuidoost Hageland en Regionaal Ziekenhuis zetten vrijwilligers vaccinatiecentrum in de bloemen

Vacci
De vaccinatiecentra van Tienen en Landen sluiten op 15 oktober hun deuren. Beide centra dreven maandenlang op de bereidwillige medewerking van tientallen vrijwilligers. De betrokken gemeenten wilden samen met de Eerstelijnszone Zuidoost Hageland en het RZ de vrijwilligers op een gepaste wijze bedanken. (Tekst en foto's: Laurien Holsbeeks)

De talrijke aanwezigen werden verwelkomd met enkele korte toespraken en vergast op broodjes en wat drankjes. De voortreffelijke werking van de twee centra mocht als een voorbeeld gelden voor het ganse land. Onder meer dank zij de enorme inspanningen en de spontane hulp die zeker door de bevolking enorm wordt geapprecieerd, ligt het vaccinatiepercentage in deze regio boven het gemiddelde.

Lees verder onder de foto

vr1

“Ik help graag mensen”, vertelt de 66-jarige Jos Aertgeerts uit Tienen. “Dat is ook de reden waarom ik vrijwilliger ben geworden in dit vaccinatiecentrum. Het is gewoon mijn ingesteldheid. Maar het leuke is dat je met allerlei mensen, manieren van denken en culturen te maken krijgt. En dat is juist zo interessant. Maar ook de vriendschap en humor die je elke dag terugkrijgt is geweldig. Ik heb bijvoorbeeld zelf een naamkaartje gemaakt, met de Belgische vlag aan de ene kant en de Tiense vlag aan de andere kant. Mensen die hier binnenkomen, moeten hun identiteitskaart laten zien. Wij kennen dus hun namen, maar zij kennen de onze niet. Met zo een naamkaartje is het al wat aangenamer om uw prikje te laten zetten.”

Lees verder onder de foto

vr2

Ook Inez Wilmarts (45) uit Tienen is een vrijwilliger met een warm hart. “Toen corona uitbrak, werd ik tegen mijn zin technisch werkloos. En omdat mijn ouders beiden corona hebben gehad, vond ik het toch belangrijk om mij hiervoor in te zetten. Ik vond het enorm leuk, zeker de evolutie. Want eerst waren het vooral de ouderen, maar dan zie je de jongere generaties opdagen.”

Lees verder onder de foto

vr2

Stefan Martens (29, Leuven)  is een van de pioniers en het mag worden gezegd, de stille harde werkkracht achter heel het vaccinatiegebeuren. “Ik werk in het ziekenhuis. Ik kreeg het aanbod om de zaken hier aan te pakken. Voor mij een opportuniteit om mezelf te bewijzen. Eigenlijk heb ik hier letterlijk alles gedaan, van de planning tot bepalen wie er wanneer kon gevaccineerd worden, maar ook het medische afval op een verantwoorde manier laten afvoeren tot recent zelfs de mobiele vaccinactiebusjes plannen. Natuurlijk had ik heel veel hulp gekregen. Maar er zijn ochtenden dat ik hier wakker werd in het centrum.”

Veel vrijwilligers houden ongetwijfeld een mooie herinnering over aan deze dag. Ongetwijfeld zijn hier vriendschappen voor lange tijd ontstaan. 

Lees meer over