'Eerstekeer coach’ kan veel mensen op weg helpen’

3 maart 2021 | 11u14 | Gepost door rik.poulman@te…
kjell
Starten met sporten is bij heel wat mensen een uitdaging. Eens die eerste hindernis genomen, blijven ze vaak in beweging en vinden ze al snel de balans terug. Vlaanderen nam het initiatief op zgn. “Eerstekeer coaches”, maar die zijn voorlopig in Tienen nog niet te vinden.

“Het is verleidelijk, die heerlijk knusse zetel”, zegt Kjell Coel, ambassadeur van Curieus, een maatschappelijk geëngageerde community, die streeft naar een solidaire en inclusieve samenleving. “In lockdown kan je toch het huis niet uit. Je series heb je dankzij streamingdiensten snel bij de hand. De zetel lacht je na een dagje hard werken toe. Maar ook dat raak je al wel eens beu. Je brengt heel wat tijd in beperkt gezelschap door en in de schaduw van de corona varianten volgt helaas een mentale pandemie. Héél veel mensen proberen elke dag keer op keer hun best te doen, maar hebben het gevoel dat ze ter plaatse blijven trappelen. De balans geraakt bij velen onder ons zoek.”

Om in balans te blijven kan sporten helpen. Je fysieke en mentale gezondheid gaan hand in hand.

Coel: “Door buiten te komen en bijvoorbeeld te wandelen of te gaan lopen, geeft je lichaam de ‘geluks-hormonen’ endorfine en serotonine af. Beide geluks-hormonen zorgen ervoor dat jij je gelukkig en fijn voelt. De afgelopen weken maakten we ongetwijfeld allemaal goede voornemens, sporten stond bij velen bovenaan de lijst. Maar er effectief aan beginnen blijft een moeilijke stap. Een excuus is makkelijk gevonden.”

“Begin januari startte de Vlaamse overheid een campagne om mensen met goede sportieve voornemens te helpen. De campagne kreeg de naam ‘Goede voornemens 2021: Gelukkig is er maar één allereerste keer’”. Om die hindernissen over te geraken doet de Vlaamse overheid een beroep op “Eerstekeer” coaches. Mensen die volledig op de hoogte zijn van het lokale sportaanbod en die sportvragen kunnen beantwoorden. Hij/zij is als het ware de verbindende factor tussen mensen met voornemens en het lokale sportgebeuren. Heel wat gemeentes sprongen snel op de kar. In Tienen blijft het zoeken. Mag dit een stille wenk zijn?”

Lees meer over