Een eeuw Atheneum GO! Tienen

3 maart 2021 | 10u43 | Gepost door rik.poulman@te…
Atheneum Tienen
8 mei 2020 stond met stip genoteerd in veel agenda’s van leerlingen, oud-leerlingen en leerkrachten van het GO! Atheneum Tienen voor een groots feest er ere van het honderdjarig bestaan van de school. Corona besliste er anders over. Hoogtepunt van de avond zou de onthulling van een klok zijn in het “torentje” dat zo kenmerkend is voor de school.

“Wij hadden vorig jaar allerhande activiteiten en een groots feest gepland om ons honderdjarig bestaan te vieren”, zegt directeur Heidi Humblet, “met de onthulling van de verlichte klok. Dat hebben wij intussen al wel gerealiseerd.

De klok is zichtbaar vanop de speelplaats én vanop de Gilainstraat. “Op die manier verbinden we onze school met de Tiense binnenstad”, aldus directeur Humblet, en met een kwinkslag, “het is een extra reden om niet langer te laat te komen op school.

De school is eigenlijk in 1805 opgericht als gemeentelijk college, eerst in het Beggaardenklooster. Later verhuisde ze naar het Wezenhuis en in 1889 naar de gebouwen van de Jozefieten. In 1920 werd ze overgenomen door de staat. De gebouwen in de Academiestraat werden verlaten voor het “Hospice des Vieillards” in de Gilainstraat, waar de school nog steeds gevestigd is.

Een paar dagen voor de bevrijding van de stad in september 1944 werd een groot deel van de school verwoest na een tankaanval van de Duitse troepen. Weerstanders poogden de Duitsers te overhalen zich over te geven, maar iemand sloeg alarm met de aanval tot gevolg. Twee verzetsmensen kwamen daarbij om het leven. In 1953 is de school heropgebouwd met ruime klaslokalen, aangepaste labo’s en een turnzaal.

Humblet: “Onze school maakte heel wat evoluties mee. Dat zal in de toekomst niet anders zijn. Wok bouwen onze innovatieve school voor projectonderwijs, GO! TintelStroom, verder uit en er staan grote nieuwbouwwerken gepland. We bouwen aan een extra vleugel waarin we in inzetten op een innovatieve architectuur en inrichting die een antwoord biedt op de onderwijsuitdagingen in de 21ste eeuw.”

Lees meer over