Dertienmaal lokt veel volk

Dertienmaalse

370 mensen namen op zondag 16 januari deel aan het Dertienmaal in Hakendover. Dat is een bedevaartstocht waarbij de deelnemers 13 keer wandelen van de kerk van de Goddelijke Zaligmaker naar de Sint-Maurskapel in Grimde, in totaal goed voor om en bij de 40 km. En dan te bedenken dat het allemaal begon toen God besloot als arbeider mee te helpen aan de bouw van de kerk.

De naam van de tocht refereert naar de stichtingslegende van de parochie uit de 7de eeuw. “Daarin wordt verteld dat de kerk gebouwd werd door 13 arbeiders terwijl er maar 12 een loon kregen. De 13de arbeider zou God zelf zijn geweest. Het verhaal gaat ook dat bedevaarders zich bij de kerk verzamelden om zich dan te begeven naar de volgende kapel, met name de O.L.V.  kapel in Grimde. Eenmaal daar  aangekomen bleek de kapel gesloten en dus keerden ze terug langs dezelfde weg naar Hakendover”, vertelt coördinator van het Processiecomité Johan Dewolfs.

Hoe lang er al gewandeld wordt tussen de kerk en de kapel is niet geweten maar dat het al heel lang is, staat buiten kijf, de eerste teksten dateren van de 15de eeuw maar wellicht bestaat de traditie nog langer. “Er namen 370 mensen deel, vorig jaar waren er dat 330 en we merken al enkele jaren een stijging in het aantal deelnemers, dat is natuurlijk heel fijn.”

Lees verder onder de foto. 

Dertienmaal
De deelnemers waren van alle leeftijden.

Op een dag Unesco Werelderfgoed

De deelnemers waren alvast enthousiast. “We wonen in Hakendover en doen jaarlijks mee, dit is een traditie voor ons. We nodigen dan ook telkens kinderen en vrienden uit”, vertelt een groepje en ook Jonas uit Tienen en zijn schoonvader Alex uit Bekkevoort zijn enthousiast. “Ik doe het voor mijn plezier, mijn schoonvader doet meer voor het sportieve element.”

Alex, die voor de vierde keer meedoet, beaamt. “Ik doe het voor de prestatie en het sportieve, ik ben een doorwinterde wandelaar en ik leg maandelijks zo’n 300 km. af. We doen het zeker uit, voor minder stoppen we niet.”

Voor de familie Vangramberen, u weet wel die van de beenhouwerij, uit Boutersem is het dan weer het ideale moment om samen iets te doen. “Ik had vroeger nooit tijd en het is fijn om dit nu samen met mijn dochter en kleindochter te doen. We zijn fervente stappers en het is fijn om eens elders te wandelen”, vertelt Margriet Hoeterickx uit Boutersem.

Anderen zagen het dan weer minder zitten. “Ik heb al 38 keer mee gedaan maar dit jaar had ik er niet veel zin in, na één tocht ben ik er dan ook mee gestopt”, vertelt Dré (68).

Wanneer de laatste deelnemers om 23 uur binnenkomen, treffen we een tevreden coördinator. “Van de 370 deelnemers stapten 85 de tocht uit. Het was een goede editie. Een buurman neemt al 13 jaar deel en dit jaar deed ook zijn zoon van 12 voor het eerst mee. Het is belangrijk dat we deze traditie in ere houden en ook doorgeven aan de jeugd? Dergelijk iets mag je niet verloren laten gaan, iets wat ook geldt voor onze jaarlijkse paardenprocessie die, naar bezoekersaantal, de derde grootste van ons land is. In ons dorp wonen zo’n 1600 mensen maar dan krijgen we hier 15.000 mensen over de vloer. Hopelijk kunnen we beide initiatieven nog lang organiseren. Onze droom is om, op een dag, de bedevaarstocht erkend te zien als Unesco Werelderfgoed”, besluit Dewolfs.

Deze blok bevat inhoud waarvoor je marketing-cookies moet toestaan. Cookie-instellingen aanpassen

Lees meer over