De Toverwijzer verhuist naar Sint-Jozefskerk

De Toverwijzer
Tegen volgend jaar krijgen de leerlingen van De Toverwijzer les in een een wel heel originele omgeving. De school verbouwt namelijk de voormalige Sint-Jozefskerk in Nieuw Overlaar en zal daar leslokalen in onderbrengen. Wij mochten alvast een exclusief kijkje nemen achter de schermen.

Parkgedeelte openstellen voor iedereen

We lopen doorheen het gebouw naar de tuin en An straalt wanneer ze ons wijst op de bomendoorgang/bomenlaan waar straks de nieuwe inkom van de school komt. “Het is hier een heel prachtige en rustige omgeving waardoor we de beleving van de natuur kunnen optimaliseren. We werken samen met de stad Tienen om na de schooluren,  tijdens het weekend en tijdens vakanties het veld/ parkgedeelte van de speelplaats ter beschikking te stellen voor andere verenigingen. Ook de kinderen uit de buurt kunnen hier mee van genieten.”

De Toverwijzer is een methodeschool en daar wordt net anders les gegeven. “Niet alleen de verplichte leerstof komt aan bod maar we behandelen ook  andere facetten van het leven zoals omgaan met stress, sociale vaardigheden en ervoor zorgen dat onze leerlingen begrijpen wat verantwoordelijkheid nemen is, vandaar dat we hen mee laten beslissen hoe hun nieuwe school er zal uitzien. Ook ouders willen we nauw betrekken. Dit alles zorgt ervoor dat we allemaal nauw en sterk verbonden zijn met elkaar.”

Lees verder onder de foto.

De Toverwijzer

De werken gaan goed vooruit. Muren zijn al weggehaald en alleen het geraamte van het gebouw staat er nog. “Binnen zullen er 5 klassen zijn aan de ene kant. De andere kant van het gebouw zal worden gebruikt voor administratie, sanitair, vergaderlokalen en ook een grote polyvalante zaal waar andere verenigingen gebruik van zullen kunnen maken”, zegt An Soontjes die met trots de plannen toont die tegen de muur hangen (cf. foto).

Samenwerken is belangrijk

Schoolteam, ouders en architecten slaan de handen in elkaar om de verbouwing te realiseren. Het wordt een ecologische school met heel wat duurzame materialen. “Er komen 5 klassen, waarvan 2 kleuterklassen en 3 graadsklassen. Elke klas zal ook een buitenklas krijgen.”

Op de huidige locatie in Grimde is er niet veel groen en daarom willen de initiatiefnemer daar iets aan doen op de nieuwe locatie. “Voor ons is niet alleen de nabijheid van de natuur belangrijk, maar  de vervlechting met de buurt en de omgeving evenzeer. Daarom zochten we al actief contact met de buren en zijn we heel blij met elke vraag die ons gesteld wordt.” 

Eén van die vragen ging over het eventueel verdwijnen van parkeerplaatsen. “Buren vrezen voor het verdwijnen van parkeerplaatsen op het pleintje maar die vrees is ongegrond, dat kan ik met deze verzekeren. Een groot deel van de parking zal moestuin worden en er komt ook een plekje voor onze kippen, maar we behouden nog een aantal parkeerplaatsen. De parking voor de ouders, dat zijn er weinig, die met de auto hun kinderen afzetten, is gelegen aan het Mulkplein.”

In de zomer wordt gestart met de heropbouw van het gebouw. De coronapandemie zorgde voor enige vertraging maar in de zomer start de heropbouw van het gebouw, ouders helpen waar ze kunnen. Naast het duurzaam bouwen, vindt de school het ook belangrijk kennis te delen. Daarom doen ze een deel van de werken in workshopvorm, waarbij buren, vrienden, ouders,… zich kunnen inschrijven. De eerst worskhop, binnenmuren maken met strobalen, staat gepland op 4 en 5 september.  

De opening in Nieuw Overlaar is gepland voor september 2022.

Lees meer over