“De horeca is niet van het schepencollege”

25 februari 2021 | 22u22 | Gepost door rik.poulman@te…
Grote Markt
Geanimeerde discussie donderdagavond in de gemeenteraad hoe de nieuwe terrassen op de Grote Markt van Tienen er in de toekomst zullen gaan uitzien. Na overleg met de horeca was het schepencollege ervan overtuigd dat het concept vaste terrassen kon worden afgeserveerd, maar niets is minder waard. Oppositie en meerderheid verschillen duidelijk van mening. “De horeca is niet van het schepencollege”, zegt raadslid Bernard Vandereyken van TienenVooruit!

Het initiële idee om uniforme vaste gesloten terrassen voor de horecazaken te voorzien bij de herinrichting van de Grote Markt werd verlaten omdat er slechts één leverancier een offerte indiende die veel hoger was dan het geraamde budget. Dat is een van de redenen waarom hiervan werd afgestapt. Schepenen Eddy Poffé en Tom Roovers voerder gesprekken met de horecamensen van de Grote Markt om tot een drietal scenario’s te komen. Uiteindelijk is geopteerd voor terrassen met luifels en zijwanden die wind- en waterdicht kunnen gemaakt worden.

“Ik herinner mij nog heel goed dat het schepencollege van de vorige legislatuur, waar ik deel van uitmaakte, met de horeca overeen zijn gekomen dat gesloten terrassen wèl mogelijk waren”, zegt raadslid Vandereyken. “iedereen was toen blijk. Wat blijkt nu? Het huidige bestuur komt op daarop, zonder overleg, terug. Er zijn ongetwijfeld mensen die de middelen hebben om een gesloten terras te bekostigen en die dat ook willen doen omdat zij hun cliënteel daarop hebben opgebouwd. Laat toch diegenen vrij die dat willen.”

Schepen Tom Roovers reageert hierop met te zeggen dat voortschrijdend inzicht tot een andere conclusie leidde. “Ik wil trouwens opmerken dat de gesloten terrassen die er stonden eigenlijk niet reglementair waren. Maar dit terzijde. Ondertussen kregen wij af te rekenen met de coronaproblematiek. En daaruit moeten wij toch besluiten dat gesloten terrassen niet zo’n goed idee zijn. Uit de lifestream gesprekken met de horeca hebben wij wel een aantal bezorgdheden genoteerd die nog worden doorgesproken met het studiebureau.”

Volgens een aantal raadsleden kan het coronaprobleem geen argument zijn in dit verhaal omdat het van voorbijgaande aard is, maar of dat snel zal gebeuren, daarover verschillen de meningen.

Lees meer over