Camera’s op Heldenland voorbode van meer

bewakingscamera
Er staan opnieuw camera’s op Heldenland om vandalisme en criminaliteit te vermijden en desnoods te beteugelen. In de gemeenteraad beloofde burgemeester Katrien Partyka (CD&V) tegen het najaar voldoende elementen in handen te hebben om een cameranetwerk over de stad uit te rollen.

Speelplein Heldenland is populair bij de jeugd, maar helaas trekt die plek al eens mensen aan met minder goeie bedoelingen. Om die reden worden er tot november camera’s geplaatst om de omgeving in de gaten te houden.

Vanuit oppositiepartijen rees bij de jongste gemeenteraad de vraag hoe het nu zit met tal van andere plaatsen die door burgers als onveilig worden beschouwd of waar er sprake is van hinder zoals sluikstorten.

In haar antwoord maakt de burgemeester de raadsleden er attent op dat het uitrollen van een cameranetwerk doordacht en beredeneerd moet gebeuren. Je kan dat zomaar niet met een vingerknip regelen.

“Er bestaan verschillende systemen”, aldus Partyka, “en wij moeten ook weten wat wij willen handhaven. Gaat het enkel om veiligheid of willen wij ook andere zaken in de gaten houden. Dit moet in nauw overleg gebeuren met de politiediensten, want zij moeten de beelden en/of andere informatie analyseren. Daar moet goed over nagedacht worden. Hoever kunnen en willen wij hiermee gaan, want mij moeten alleszins vermijden om in conflict te komen met de gdpr-regelgeving.” Burgemeester Partyka wijst er op dat in verschillende centrumsteden soms hevig gediscussieerd wordt over het gebruik van camera’s.

Christophe Hendricks (Tienen Vooruit!): “Wanneer ik in de stad wandel, mag ik gezien worden. Voor mij geen probleem dat er een camera staat. Plaats ze snel, het komt de veiligheid ten goede.” Nele Daenen (Vooruit – voorheen sp.a) meent dat er te veel aan aankondigingspolitiek wordt gedaan. “Voor de burgers is dit een topprioriteit”, aldus Daenen die net als Els Moyens (Tienen Vooruit!) verwijst naar de (dure) burgerbevraging.

Lees meer over