Café in Tienen blijft nog even dicht: "We vinden de coronacijfers niet goed genoeg"

Kennedy
Zaterdag deden zowat alle uitbaters van café’s en restaurants hun terrassen met heel veel enthousiasme weer open maar dat van de Kennedy, in de Tiense deelgemeente Bost, bleef dicht. Uitbaters Colin Van De Ginste (47) en Sofie Hendrickx (46) namen de zaak over net voor de eerste lockdown en zagen tot nog toe niet veel klanten en ook nu vinden ze het nog niet het moment. “Ook al krijgen we geen premies meer, dan nog vinden we dat we beter nog even wachten tot de coronacijfers beter zijn.”

Sofie werkte een poosje in de zorgsector en maak zich zorgen over de coronacijfers. “Ik vind die niet overtuigend positief en we vinden beiden dat we niet alleen aan onze eigen gezondheid moeten denken maar ook aan die van onze klanten. We zijn niet overtuigd dat het besluit van de overheid, om nu weer open te gaan en binnen drie weken eventueel ook de binnenruimte, wel de juiste is. Misschien moet iedereen binnen twee weken alweer dicht indien de cijfers slecht evolueren. Hoe dan ook zien wij het niet zitten om hieraan mee te doen maar natuurlijk hebben we alle respect voor de collega's die wel opendeden, elke situatie is anders.”

Voldoende ruimte

Nochtans heeft het koppel best wat plek om terrassen in te richten en bovendien haalden ze wijnvaten ( cf. onderstaande foto) in huis die ze als tafel kunnen gebruiken en die minder plaats innemen waardoor ze er net meer kunnen zetten op hun beschikbare ruimte. “Op ons binnenterras kunnen we 7 tafels plaatsen, telkens voor 4 personen. Aan de voorkant is er ook nog plaats voor 5 tafels maar daar is geen beschutting en wanneer het weer niet mee wil, hebben we daar weinig aan. Investeren in warmtestralers is niet aan de orde, je begrijpt dat elke euro nu even telt, en dat is een extra reden om nog even af te wachten. Hoe dan ook zijn we voorlopig te bezorgd over de veiligheid van onze klanten en houden we de deuren nog zeker 2 à 3 weken dicht, daarna zullen we kijken hoe de situatie evolueert. Begrijp me niet verkeerd want ook wij missen onze klanten hard maar hun gezondheid is voor ons net belangrijker”, legt Sofie uit.

Dat ze het meent, bewees ze ook net na de eerste lockdown, toen deden ze wel open. “Er kwam een oudere man langs in de zaak, hij is een vaste klant, maar hij was heel bevreesd om besmet te geraken. We hebben toen voor een aparte ruimte gezorgd waar hij de wedstrijd, die hij op tv wilde volgen, in alle veiligheid kon zien.”

Nog maar amper open geweest

Het koppel nam de zaak over, net voor de coronacrisis ontplofte in ons land. “We zijn dus amper open geweest maar spijt hebben we beslist niet. We wilden een nieuwe uitdaging in ons leven en onze eigen baas zijn. Jammer genoeg verliep het allemaal niet zoals we het hadden gedroomd. Door de coronamaatregelen werden bepaalde werken uitgesteld wat dan weer leidde tot vertragingen in onze planning. De keuken is vandaag nog altijd niet zoals we die zouden willen hebben.”

Hoe dan ook blijven de deuren nog even dicht, ook al is dat financieel niet meteen de beste keuze. “Los van de verbouwingskosten investeerden we ook in extra dispensers, speciale terrasvaten, doekjes en zelfs mondmaskers. Natuurlijk is het niet fijn om nog steeds geen klanten te ontvangen maar we bieden hen wel een alternatief. Net als zovelen hebben ook wij een afhaalformule opgestart, met moederdag brengen we zelfs een speciaal menu. We hebben ook oudere koppels die intussen vaste klanten zijn geworden en wekelijks wel iets bestellen. Ons menu bestaat vooral uit echte Belgische boerenkost en we proberen zoveel mogelijk samen te werken met lokale leveranciers en alle ingrediënten zijn sowieso vers. Natuurlijk hopen wij ook dat de coronasituatie gunstig evolueert en we binnenkort eindelijk volle bak er tegenaan kunnen aan en onze gasten kunnen verwennen.”

Lees meer over