Buurtbewoners Soldatenveld Tienen vastbesloten hun huid duur te verkopen: “Willen geen bijkomende industriezone"

17 januari 2022 | 19u31 | Gepost door rik.poulman@te…
Kan het nog cynischer: Tienenaars kregen de mogelijkheid te gaan wonen in een groene omgeving. De stad en de provincie plannen er nu naast liggend een industriezone van 45 ha.

Op 25 januari neemt de provincieraad van Vlaams-Brabant een belangrijke beslissing over het Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan (PRUP) Kleinstedelijk Gebied Tienen. Het actiecomité Noord Oost Tienen en de burgerbeweging Adem.Ruimte.Tienen hebben besloten om de krachten te bundelen in hun verzet tegen de plannen om de industriezone Soldatenveld in Tienen met 45 hectare uit te breiden.

“Het actiecomité Noord Oost Tienen verenigt zich sinds 2011 tegen deze absurde plannen”, zegt Kevin Grossard van het actiecomité. “Adem.Ruimte.Tienen contacteerde de afgelopen maanden honderden buurtbewoners. Velen onder hen bleken nog steeds niet of slecht op de hoogte. Dit dossier sleept al meer dan tien jaar aan, en toch slaagden noch de provincie Vlaams-Brabant, noch de stad Tienen erin om een informatievergadering te organiseren.

Burgers krijgen geen inspraak

Ondanks dit gebrek aan informatie dienden 120 personen een bezwaarschrift in tegen het PRUP nadat enkele burgers de problematiek zelf uitlegden aan verschillende buurtbewoners. Ze protesteerden tegen de vernietiging van open ruimte, natuur en landbouwgrond. Ze maken zich grote zorgen over toenemende geur- en geluidshinder en de bouw van fabrieken die met gevaarlijke stoffen werken. Het onderwerp is in betrokken wijken regelmatig onderwerp van gesprek.

“Wij vragen ons af wat de impact zal zijn van 45 voetbalvelden verharding op de woonwijken die vorig jaar twee keer overstroomden. Wij vrezen dat de waarde van onze huizen zal dalen wanneer dag en nacht zwaar vrachtverkeer voor onze deur voorbij dendert.” Ondanks de gemotiveerde bezwaarschriften gaf de Provinciale Commissie voor Ruimtelijke Ordening (kortweg PROCORO) eind november een gunstig advies aan de deputatie, die vervolgens instemde met het PRUP.

Lees verder onder de foto
Uitbreiding industriezone
Opnieuw wordt 45 ha landbouwgrond opgeofferd aan industrie terwijl een kwart van industriële kavels op het grondgebied van de stad niet worden benut.

Grossard: “Als burgervereniging vinden wij dat het inspraakrecht hier ernstig geschonden is. De PROCORO veegde alle argumenten met betrekking tot effecten op mens en omgeving van tafel omdat het milieueffectenrapport reeds door de Vlaamse administratie werd goedgekeurd. Nochtans is er in de huidige procedures expliciet een mogelijkheid voorzien tot burgerinspraak over de milieueffecten.” Tijdens de gemeenteraadscommissie in juni rond dit onderwerp verklaarde de bevoegde provinciale ambtenaar dat er reeds een inspraakvergadering werd gehouden, in 2011. Sindsdien zijn er elf jaren verstreken.

De concrete invulling van het bedrijventerrein en maatregelen om hinder te beperken worden maximaal doorgeschoven naar “het beleid” en “de uitvoeringsplannen”. Dit zorgt voor grote rechtsonzekerheid voor de omwonenden.

“Bijzonder merkwaardig is dat ook de stad Tienen teruggefloten wordt in het PROCORO-rapport. In juni 2021 gaf de gemeenteraad - na een erg kort debat - een gunstig advies over het PRUP, maar ze formuleerde enkele voorwaarden. Zo wenste de gemeenteraad slechts één breekwerf en géén SEVESO-bedrijven op het Soldatenveld. Dat advies wordt niet overgenomen door de PROCORO”, aldus Kevin Grossard.

Lees verder onder de foto
gemeenteraadscommissie Tienen
Tijdens de gemeenteraadscommissie van juni 2021 vernamen de raadsleden dat er reeds (sic) een inspraakvergadering was gehouden in 2011. Blijkbaar volstond dat voor de raadsleden.

De gemeenteraad van Tienen vraagt om het verplichte stukje ringweg tussen de Oplintersesteenweg en het Industrieterrein niet aan te sluiten op de Oplintersesteenweg wegens onaanvaardbare overlast. Maar net hierover zegt de PROCORO dat de uitbreiding van het bedrijventerrein hoe dan ook leidt tot een verhoging van de verkeersintensiteiten in de directe omgeving.

Wat doet Poffé?

Mag Tienen een interventie in het debat verwachten van Tiens schepen van Werk en Economie, en provincieraadslid Eddy Poffé (Open VLD). Het debat in de provincieraad kan je online volgen.

Grossard: “Het is zonneklaar dat het nieuwe industriegebied voor enorme verkeersoverlast zal zorgen, die vele inwoners van Tienen zal treffen. Er blijft dan ook niets overeind van de belofte van de bevoegde schepen Bram Delvaux (Open VLD) op de gemeenteraad in juni dat dit plan niet gepaard zal gaan met sluipverkeer op tal van lokale wegen.”

Meer informatie vindt u op https://noordoosttienen.be/

Plan industriezone
Situatieschets waarop duidelijk te zien is dat de nieuwe industriezone omgeven is door bewoning.

Lees meer over