Bezorgdheid over deltavariant blijft in Eerstelijnszone Zuidoost Hageland bestaan

27 juli 2021 | 14u24 | Gepost door rik.poulman@te…
ELZOH
“Proficiat met je coronaprik”. Maar liefst 93,43 % van de volwassen bevolking in Eerstelijnszone Zuidoost Hageland kreeg deze boodschap al te horen maar bij artsen en gezondheidswerkers is er geen euforie te bespeuren. Zij maken zich eerder zorgen over de deltavariant en blijven waarschuwen dat we met zijn allen alert moeten blijven.

“Je laten vaccineren is het beste plan, zodat je leven straks weer starten kan.” Met die slogan startte de Vlaamse vaccinatiecampagne en die is nog steeds geldig. Het woordje ‘straks’ is enorm belangrijk en wordt helaas soms wat over het hoofd gezien. Het vaccin werkt immers niet van zodra je het vaccinatiecentrum buiten wandelt. Pas twee weken na je laatste prik ben je optimaal beschermd.

De vaccins beschermen daarenboven in de eerste plaats tegen ernstige ziekte en ziekenhuisopname. Daardoor zien we ondanks het hogere aantal besmettingen geen forse toename in het aantal ziekenhuisopnames. Maar hiermee stopt de viruscirculatie niet. Ook als je (volledig) gevaccineerd bent, kan je nog Covid oplopen. Je wordt dan minder ziek dan wanneer je niet gevaccineerd zou zijn en de kans op doorgeven van de besmetting is kleiner, maar niet onbestaand. Een bijkomend probleem is de deltavariant waarvan de besmetting groter is. Vandaar de oproep om waakzaam te blijven en de vaccinatiegraad verder te verhogen.

Jongeren reageren positief

Nog niet alle mensen zijn immers al volledig gevaccineerd. Over de totaliteit van de bevolking zitten we nog “maar” aan 78,6 %. Dat percentage is hoger dan de vooropgestelde 70 %, maar die doelstelling werd gesteld vóór de deltavariant ontdekt werd. Die heeft de spelregels veranderd.

“Daarom beogen we meer dan ooit een zo hoog mogelijke vaccinatiegraad én doen we een oproep om de maatregelen nog even vol te houden”, klinkt het vastberaden bij ELZOH. “We zijn dan ook blij dat de jongeren uit de ELZOH-zone (Tienen, Boutersem, Hoegaarden, Linter, Landen, Glabbeek, Kortenaken, Geetbets en Zoutleeuw) positief reageren op hun oproep tot vaccinatie en vlot de weg vinden naar het vaccinatiecentrum.”

Lees meer over