Bezoek eens een Gallo-Romeins sauna in ruilverkaveling Willebringen

12 mei 2021 | 15u22 | Gepost door rik.poulman@te…
landart
Minister Zuhal Demir (V-VA) geeft groen licht voor de realisatie van de erfgoedsite in Mellenberg (Grijpenveld Tienen). Er komt een ‘Landart’ die verwijst naar het vloerverwarmingssysteem van een oud badhuis van een Gallo-Romeinse villa. (Foto: Vlaamse Landmaatschappij)

De Vlaamse Landmaatschappij gaat in de komende periode twee oude Gallo-Romeinse sites terug een zichtbare plaats in het landschap geven. Voor de site Mellenberg op het Grijpenveld in Tienen, waar archeologisch onderzoek restanten van een oud badhuis of Hypocaustum aan het licht bracht, heeft minister Zuhal Demir goedkeuring gegeven om een landart (opmerkelijke kunst in het landschap) te realiseren. Dit kunstwerk moet de rijke geschiedenis van de Romeinen in de streek terug tot leven brengen. De landart verwijst naar het vloerverwarmingssysteem dat de Romeinen gebruikten in hun badhuizen in de streek.

Minister Demir: “Een badhuis bij een Gallo-Romeins landbouwbedrijf bestond uit warme en koude ruimtes elk met hun functie en elk met hun eigen Latijnse naam (red.: Praefurnium, Apodyterium, Caldarium, Sudatorium, Tepidarium of Frigidarium). Toekomstige bezoekers laten we dus op de site Mellenberg kennismaken met het leven van destijds en specifieker het leven in het Romeins badhuis, zeg maar het saunabezoek van bijna 20 eeuwen gelden. De site wordt een nieuwe toeristische bezienswaardigheid in de streek van de Ruilverkaveling Willebringen, waar we al heel wat realiseerden voor fietsers en wandelaars, naast de inspanningen voor de lokale landbouwers.”

De totale kost voor het monument van site Mellenberg bedraagt € 152.263,84. Vlaanderen neemt van deze kost 80% voor haar rekening en de stad Tienen draagt 20% bij.

Ondertussen wordt via het dossier ‘landschapsontwikkelingsplan onderdeel omgevingswerken’ ook een tweede landart in Meldert uitgewerkt aan de site Meer. Deze landart verwijst naar de manier waarop daar de gebouwen van een Gallo-Romeinse villa aan het licht kwamen. Dat gebeurde via proefsleuvenonderzoek, een archeologisch vooronderzoek van de bodem. Daarbij wordt het terrein systematisch onderzocht door 3m brede sleuven te graven, op zoek naar archeologische sporen en informatie in de ondergrond.

Lees meer over