Authentieke winkeltjes in TV-documentaire van Tienenaar Philippe Niclaes

Niclaes
Soms steken televisiedocumentaires met kop en schouders uit boven gelijkaardige programma’s omwille van hun originele aanpak, zoals “Dwars door de Middellandse Zee” met Arnaut Hauben. Af en toe zie je daarin cameraman en Tienenaar Philippe Niclaes opduiken. Hij presenteert binnenkort zijn visie op authentieke winkeltjes die langzaam verdwijnen.

Als regisseur en cameraman heeft Philippe zijn strepen reeds ruim verdiend in het TV-wereldje, waarbij hij zich meestal op de achtergrond houdt. Sinds “Rond de Noordzee” is hij de vaste compaan van Arnaut Hauben en Ruben Callens, waarmee hij al een stukje van onze aardbol afdweilde. De reeks over de Middellandse Zee wordt momenteel nog uitgezonden op Eén. “De opname nam ongeveer acht weken in beslag”, vertelt Philippe, “maar wij hebben ze wel door corona lange tijd moeten onderbreken.”

Tussendoor werkte hij zelf aan een project over authentieke winkeltjes.“In 2017 diende ik een voorstel voor een documentaire in bij het Vlaams Filmfonds over authentieke winkeltjes die stilaan uit het straatbeeld verdwijnen. Daarvoor ben ik heel Vlaanderen afgereisd en heel wat waardevolle tips bijeengesprokkeld. Uiteindelijk heb ik er een aantal uitgekozen, onder andere die van mijn eigen ouders, de drogisterij Niclaes die, sinds 1933, ononderbroken gevestigd is in de Leuvensestraat."

De sfeer van toen

In Tielt-Winge, meer bepaald deelgemeente O.L.V. Tielt vond hij het kruidenierswinkeltje van Maria Nolmans die er inmiddels mee gestopt is. “Heel authentiek is ook de zaak van Raf & Henriette uit Koolskamp. Beiden werken nog steeds. Ze zijn in de zeventig en hun winkel heeft nog die authentieke sfeer van een halve eeuw geleden, waar klanten langs de achterdeur binnenkomen en Raf zijn marchandies met de fiets thuis aflevert.”

De film van anderhalf uur is deze zomer te zien op verschillende documentaire-festivals en zal later ook op Canvas worden uitgezonden. “Hij was al een tijdje afgewerkt maar, alweer door de coronaperikelen,  werd alles uitgesteld. Het zou jammer zijn om hem te tonen in zaaltjes waar amper 10 personen binnen mogen, dan toch maar liever even geduld uitoefenen.”

Lees meer over