Amerikaanse prof met Tiense roots wint prestigieuze prijs

2 April 2021 | 08u50 | Gepost door rik.poulman@te…
Francis Halzen
De jaarlijkse Bruno Rossi-prijs van de American Astronomical Society wordt dit jaar uitgereikt aan professor Francis Halzen van de Wisconsin-Madison universiteit in de VS. Halzen is een geboren Tienenaar. Hij liep hier secundair onderwijs aan het Koninklijk Atheneum en studeerde later aan de Leuvense universiteit. (Foto; EOS wetenschap)

Francis Halzen studeerde wiskunde en fysica in Leuven. Hij promoveerde er in theoretische fysica en werkte daarna drie jaar voor de CERN (Europese Organisatie voor Nucleair Onderzoek) in Genève. Sinds 1971 is hij verbonden aan de Wisconsin-Madison universiteit.

“Halzen is bedenker van het Ice cube neutrino observatorium op Antarctica”, vertelt oud-fysicaleraar van het KA Victor Boeckaerts. “Stel je een gigantische detector van meer dan vijfduizend lichtdetectors voor die ingebed zit in het kilometers-dikke ijs onder de geografische Zuidpool. Die detector speurt al enkele jaren met resultaat naar neutrino’s, de meest ongrijpbare deeltjes van de elementaire deeltjesfamilie.”

De Bruno Rossi-prijs wordt jaarlijks uitgereikt door de afdeling Hoge Energie Astrofysica voor een belangrijke bijdrage aan de hoge energie-astrofysica , met bijzondere nadruk op recent, origineel werk. De prijs is vernoemd naar astrofysicus Bruno Rossi.”

Halzen werd meermaals onderscheiden voor zijn wetenschappelijk werk. In 2013 werd hij gelauwerd voor de eerste ontdekking van kosmische neutronen voorbij het melkwegstelsel.

Lees meer over