Afrika Filmfestival Tienen brengt documentaire en debat over Luba masker

19 oktober 2021 | 10u03 | Gepost door rik.poulman@te…
luba masker

Als afsluiter van het Afrika Filmfestival Tienen vindt op woensdag 27 oktober een vertoning plaats van Roofkunst, het Luba masker. De projectie wordt gevolgd door een gesprek met een Cati Tage, de Afrikaanse gemeenschap in Tienen.

Het Luba masker werd tijdens de periode van het Belgisch kolonialisme op brutale wijze uit het Congolese dorp Lulu geroofd. Het masker bevindt zich momenteel in België, iets waar de inwoners van Lulu zich maar al te bewust van zijn. In hun ogen zorgt de afwezigheid van het masker voor armoede, droogte en ziektes. Pas als het masker terug is, kan de voorspoed en groei terugkeren, menen ze. Journalist Erik Dijkstra onderzoekt of het niet tijd is om het masker te laten terugkeren naar Congo.

De documentaire duurt 45 minuten. Na vertoning van de film is er een gesprek gepland met leden van Cati Tage, vertegenwoordigers van de Afrikaanse gemeenschap.

De avond is gepland om woensdag 27 oktober om 20 u. in De Kruisboog met nabespreking in de foyer. Tickets kosten € 4 (basistarief) en € 3 (+55, -26). Organisatie en contact: Afrika Filmfestival Tienen - tel 0485 83 66 90 - afrikafilmfestival.tienen@gmail.com.

Lees meer over