Wordt de sint-Martinuskerk in Optielt een muziektempel?

Sint-Martinuskerk
De Sint-Martinuskerk in Optielt krijgt de komende jaren een andere bestemming. Geen kerkelijke diensten meer maar misschien wel een muziekoptreden, een museumbezoek, een leuke toneelvoorstelling of een sportieve of culturele activiteit. Om zoveel mogelijk inwoners hierbij te betrekken, gaan de initiatiefnemers op zoek naar ideeën.

In haar zoektocht naar een nieuwe bestemming voor de Sint Martinuskerk, deed de gemeente Tielt-Winge, die eigenaar is van de kerk, een oproep om een werkgroep op te starten om op die manier de mogelijkheden te onderzoeken.

Geen gemakkelijke opdracht leek het in eerste instantie, de kerk heeft immers een lange geschiedenis. Zo dateren de vroegste bewijzen van het bestaan van een kerk op die plaats uit de 13de eeuw; de kerk werd voor het eerst vermeld in een akte van 29 januari 1273. Haar huidig uitzicht kreeg ze evenwel in de 16de eeuw, met de dwarsbeuk en het koor als oudste gedeelten van de kerk. In de 18de eeuw werd het interieur grondig aangepast. De laatste volledige restauratie van de kerk dateert van 2000. Een jaar later werd de kerk samen met 4 anderen genomineerd voor de Monumentenprijs van de Vlaamse Gemeenschap.

Intussen vonden zich 9 mensen bereid om een werkgroep op te starten om de mogelijkheden van de kerk te onderzoeken. "Als eerste stap in het proces zijn we begonnen met een grote bevraging te doen bij de buurtbewoners in de omgeving van de kerk", vertelt Veerle Welkenhuysen. "Er werden meer dan 600 flyers in de brievenbussen gestoken met de bevraging op. Er gaat op sociale media (facebook en via mail) ook een online invulformulier rond. Aan de kerk en aan het infobord van de kerk hangt er ook een bevragingsfiche. We ontvingen hierop al een heel aantal mooie voorstellen en ideeën. Daarnaast krijgen we op deze manier een zeer goede kijk op wat er leeft bij de mensen."

Nu gaan ze een stap verder en roepen ze iedereen die interesse heeft op om ideeën te delen. Dit kan tot 31 maart 2021 via wg.stmaarten.tielt@gmail.com of  door een brief in de brievenbus (nr. 22) tegenover de kerk te deponeren.

"We moeten er wel rekening mee houden dat de kerk een beschermd monument is en dat kerk en begraafplaats deel uitmaken van het beschermde dorpsgezicht", besluiten de initiatiefnemers. "Maar creatieve oplossingen worden niet uitgesloten."

Lees meer over