Wijnboeren oogsten hun druiven maar het zal geen topjaar worden: Er is veel schade"

Wijngaard
Wat al even gevreesd werd door de Hagelandse wijnboeren wordt nu, tijdens de pluk, bevestigd. Deze oogst wordt beslist niet de beste ooit, integendeel. "We mogen nog blij zijn want we hebben nog iets om te plukken, dat is bij sommigen zelfs niet het geval, zelfs in Frankrijk hebben ze het moeilijk", zegt Rudi Meeus van Houwaartse Wijngaard vzw. Zaterdag 23 oktober ging hij, samen met een tiental andere vrijwilligers, druiven plukken in hun wijngaard op de Houwaartseberg. 

De Houwaartse Wijngaard vzw bestaat uit vrijwilligers die van de wijnbouw hun hobby hebben gemaakt. "We zijn al enkele dagen komen plukken maar de oogst valt tegen dit jaar. In het voorjaar kregen we af te rekenen met vorst, later volgde valse meeldauw, een schimmel die de duiven aantast, en recent nog aten de vogels heel wat druiven op. Dat maakt het er allemaal niet evidenter op om een goede oogst over te houden", zegt Meeus terwijl hij uit een tros druiven de slechte haalt. "Dit jaar zijn er veel slechte druiven die we er moeten tussenuit halen, ik denk dat we dit jaar drie tot vier keer langer bezig zijn dan normaal. Gelukkig kunnen we rekenen op veel helpende handen en onze wijngaard is ook niet heel groot, we hebben hier een duizendtal wijnplanten staan."

Lees verder onder de foto. 

Wijngaard
De Hagelandse Wijngaard vzw vrijwilligers plukten zaterdag opnieuw druiven

In theorie levert elke plant een fles wijn op, in het geval van de Houwaartse Wijngaard vzw zou dat dus moeten resulteren in zo'n 1000 flessen maar daar zullen ze dit jaar helemaal niet aan geraken. "Dat is ons nog nooit gelukt maar dit jaar mogen we al blij zijn wanneer we 3 à 400 flessen kunnen vullen, dat is niet zoveel."

Het weinig aantal uren zonlicht dit jaar heeft ook zijn invloed op het alcoholgehalte van de wijn. "Dat zal dit jaar minder hoog zijn. Wellicht zal er ook weinig of geen rode wijn gemaakt worden dit jaar. Eigenlijk mogen wij nog niet klagen want overal hebben wijnboeren het moeilijk, niet alleen in ons land maar bijvoorbeeld ook in Frankrijk. Bij sommigen hangen er zelfs onvoldoende druiven aan de ranken om te oogsten. Er zijn er ook meer dit jaar die schuimwijnen maken, dat lukt wel met de kwaliteit van de druiven. Hopelijk is de oogst volgend jaar beter, we zullen wel zien", besluit Meeus. 

Lees meer over