Wielrenner Niels fietst voortaan voor het team van Sven Nys: "Dit is een droom die uitkomt"

Niels wielrenner
Wielrenner Niels Merckx (26) uit Tielt-Winge fietst voortaan voor het Baloise Trek Lions team van legende Sven Nys. Hij blijft wel eliterenner zonder contract, lees hij krijgt geen maandloon maar kan wel beroep doen op het materiaal en de begeleiding van het team. “Het is alsof je overgaat van de kleuterklas naar de universiteit.”

Niels, naar eigen zeggen familie van het zevende knoopsgat van De Kannibaal, werd zelf door Nys gecontacteerd. “Op een dag zag ik op mijn Instagram account dat Sven mij wilde volgen, ik dacht eerst nog dat die op een verkeerde knop had gedrukt. Even later vroeg hij mijn telefoonnummer omdat hij mij wilde bellen, toen werd ik toch een beetje zenuwachtig. Ik ben leraar lichamelijke opvoeding en dacht dat hij mij nodig had voor zijn zomerkampen maar niets bleek minder waar. Dit is een droom die werkelijkheid wordt en op mijn leeftijd is dit eerder uitzonderlijk.”

Niels wordt begeleid door Glenn Poleunis van PTC coaching in Leuven en had deze overstap niet meer verwacht. “Hadden ze mij dit vorig jaar gezegd, ik had eens goed gelachen. Dit is een kans die ik niet mag laten schieten. Ik wil vooral veel bijleren en zien hoe de profs koersen. Ik kan nu ook deelnemen aan koersen waar ik eerder alleen maar van kon dromen. Ik mag bijvoorbeeld aan de start verschijnen van Dwars door Hageland, dat was vroeger uitgesloten.”

Lees verder onder de foto.

Niels Merckx

Voor de hoofdprijzen doet de renner het niet, daarvoor is hij te realistisch. “Ik wil wel graag laten zien wat ik kan en ik denk dat ik nog wel groeipotentieel heb. Het zou fijn zijn als ik nog enkele jaren op dit niveau kan presteren en het onderste uit de kan mag halen. Het is mijn passie en blijkbaar is dat altijd zo geweest. Indien ik mijn ouders mag geloven, wilde ik als kind al geen steunwieltjes en leerde ik fietsen zonder.”

Naast  Dwars Door Het Hageland rijdt Niels ook de GP Vermarc Sport op 15 mei in Rotselaar, De Ronde Van Limburg, Kemmel Koerse en wellicht ook Baloise Belgium Tour .

Lees meer over