Wat gebeurt er met de kerken van Meensel-Kiezegem?

23 maart 2021 | 17u29 | Gepost door connyjuste@yahoo.com
Sint-Mattheuskerk
De Sint-Mattheuskerk en de Sint-Pieterkerk van Meensel krijgen allebei een nieuwe bestemming. Terwijl dit voor eerstgenoemde volledig iets anders zal zijn, zal de tweede naast erediensten ook nog voor andere doeleinden kunnen worden bereikt. Welke doeleinden dat zijn, daar buigt een werkgroep zich al een tijdje over. Ze komen nu met een aantal voorstellen, waarbij ze graag de reactie van inwoners krijgen.

Toekomst Sint-Mattheuskerk Meensel

Er wordt voorgesteld om de kerk om te vormen tot een cultuurhuis. Hierbij wil men een forum bieden aan lokale artiesten en kunstenaars, maar ook aan de lokale verenigingen voor de organisatie van socio-culturele evenementen. Denk hierbij aan exposities, theater, orgelconcerten, boekvoorstellingen enz. Daarnaast is het de bedoeling via de kerk het aanpalende Museum44 te ontsluiten tot museumsite. Op deze manier kunnen er grotere groepen ontvangen worden om de geschiedenis van het dorp tijdens de Tweede Wereldoorlog kenbaar te maken. De evenementen dienen van dien aard te zijn dat ze de geschiedenis van het gebouw en omgeving respecteren. Het is dus niet de bedoeling om er privé recepties, feesten of fuiven te laten doorgaan. Ook het beperken van de overlast voor de omwonenden is een belangrijk aandachtspunt. Het gebouw wordt herbestemd, dus er zullen geen erediensten meer doorgaan.

Toekomst Sint-Pieterkerk Kiezegem:

De kerk van Kiezegem zal op dit moment nog behouden blijven voor erediensten. Het is wel mogelijk om naast de erediensten ook andere activiteiten te laten plaatsvinden in de kerk. Dit kan zowel in tijd (vb. de ene maand erediensten en de andere maand niet) als in ruimte (vb. een deel van de kerk wordt permanent gebruikt voor andere doeleinden). Voor de kerk van Kiezegem werd vanuit de werkgroep nog geen concreet idee weerhouden. Ze zijn daarom op zoek naar voorstellen van inwoners. 

Reageren kan via info@meensel-kiezegem.be

Lees meer over