VRT-gezicht Saartje Vandendriesche helpt bomen planten, bos wordt 8 hectare groter

saartje plant een boom

Zondagmorgen 21 november begonnen mensen van Forest fwd, Fiscadvies, Natuurpunt, de gemeente Tielt-Winge en vrijwilligers aan de aanplanting van een 1,3 ha. groot bos in Meensel-Kiezegem, een deelgemeente van Tielt-Winge. VRT-gezicht en ambassadeur van Forest fwd Saartje Vandendriesche kwam hierbij helpen.  “Aangezien het bos een natuurverbinding wordt tussen 2 bossen krijgt de regio op deze manier maar liefst 8 ha. bos extra”, zegt Dajo Hermans van Forest fwd.    

Natuurpunt kocht eind 2020 in Binkom, een deelgemeente van Lubbeek, 16,5 ha. van het Boekhoutbos, een historisch bos dat in de 18de eeuw in Binkom en Meensel-Kiezegm lag, aan de bovenloop van de Winge. “Grote delen van het bos worden ingenomen door biologisch waardevol eiken-, haagbeuken- en zuur eikenbos. Met ons bedrijf vonden we ondernemers die bereid waren om een deel van de oppervlakte te bebossen, de aanplanting nu is daar een gevolg van. Eén van hen is Fiscadvies die intekenden voor 1,3 ha. Ook Natuurpunt zelf zocht en vond bedrijven die in het project wilden stappen”, verduidelijkt Hermans.

De nieuwe strook die in Meensel-Kiezegem wordt aangeplant is een verbinding tussen het Boekhoutbos in Meensel-Kiezegem en het Tafelbos, op de grens van Lubbeek en Tielt-Winge. “De komende weken worden er op de 8 ha. maar liefst 11.000 bomen geplant, in het deel van Meensel-Kiezegem zijn er dat 2600.”

Lees verder onder de foto. 

Bomen planten
2600 extra bomen in Meensel-Kiezegem, 11.000 in totaal

Het mag meer zijn

Dat het VRT-gezicht zich liet strikken om als boegbeeld op te treden voor dit project is niet zo verwonderlijk. “Ik heb het geluk gehad dat ik, voor een programma, werd gevraagd om drie weken lang te mogen overleven in een Belgisch bos. Ik heb de bossen daar beter leren kennen en mijn liefde voor de natuur is daarbij alleen maar toegenomen. Qua bosbeleid zitten we in Vlaanderen nog niet goed en de natuur gaat systematisch op de schop. Nochtans hebben we die natuur hard nodig, niet alleen voor de verse lucht maar ook om te ontprikkelen. Door de coronacrisis weten we allemaal hoe belangrijk de natuur is, we wandelen er veel meer in dan vroeger. Voor mij heeft de natuur een helende werking en ik kom graag in bossen. Ik zie de bomen als gezondheidsmachines en ook mijn dochter houdt ervan, voor ons is dit echt onze hobby”, verduidelijkt ze.  

Lees verder onder de foto. 

Bomen aanplanten
Ook burgmeester van Tielt-Winge Rudi Beeken kwam helpen.

Klimaat gaan we niet redden maar we kunnen helpen

Ook burgemeester van Tielt-Winge Rudi Beeken (Open Vld) tekende present op de eerste aanplanting. “Of wij in Tielt-Winge het klimaat gaan redden, daar twijfel ik wat aan. Maar in plaats van te doemdenken, steken we de handen uit de mouwen. We zijn ook mee ingestapt in een klimaatpact om 11.000 bomen te planten. Binnenkort komt daar nog een project bovenop, dus ik vind dat we goed bezig zijn. Ik ben aangenaam verrast over de opkomst, zeker op een regenachtige zondagochtend waar meestal mensen staan aan te schuiven bij de warme bakker, nu komen ze afgezakt naar onze gemeente om letterlijk hun steentje bij te dragen aan een gezonder leefmilieu.”

Dat nieuwe project is er ook eentje van Forest fwd die in de regio een Grootste Bos wil aanplanten, daarover volgt er later meer nieuws.

Lees meer over